Arbetsledare

Som målare har du stora möjligheter att välja olika karriärvägar. Alexander Ringnell valde att bli arbetsledare och jobbar idag på Bruske Måleri AB. Här berättar han om sin roll och sin karriärväg.

Arbetsledare - Alexander Ringnell


Namn: Alexander Ringnell
Företag: Bruske Måleri AB
Ålder: 32 år
Intressen: Träning och nätverka
Det bästa med måleriyrket: Att se förändringen i ett projekt och vara med och påverka och förvandla


Alexanders karriärväg

Jag gick en yrkesutbildning inom bygg och började att arbeta som målare hos min pappa. Där jobbade jag i några år innan jag bestämde mig för att gå min egen väg. Jag började då som målare hos Bruske Måleri och arbetade där i några år. Sedan tror jag att det var tydligt att jag gillar att ta mig an en ledande roll och lösa problem vilket bidrog till att jag fick frågan om att hoppa in i ledningen. Jag älskar relationer och människor så det var enkelt för mig att säga ja. Idag är jag delägare i bolaget också vilket är grymt roligt. Det är fantastiskt att man kan arbeta sig till en sådan sits.

Hur har din utbildning hjälpt dig att växa in i rollen du har nu?

För mig har det varit viktigt att ha grunderna i måleriet. Sedan har trivsel varit väldigt viktigt för mig då det gjort att jag utvecklat mig själv. Jag har haft det struligt tidigare i livet och måleribranschen innehåller mycket frihet som har hjälpt mig att utvecklas både personligen och i min yrkesroll.

Hur lyckas du som arbetsledare?

Det är framför allt att skapa bra relationer med medarbetarna och kunderna. Sedan gäller det att förstå att alla personer är olika och det gäller att ge och skapa förutsättningar för att komma överens med de flesta. Det går faktiskt nästan alltid och det är fascinerande.

Vad är det bästa med att vara arbetsledare?

Det är frihet under eget ansvar och snarare målstyrt än detaljstyrt. Du kan därför lägga upp ett arbetssätt som passar dig, i slutändan handlar det om att resultatet blir bra.

Vilken är den största utmaningen i ditt arbete?

Det är att få hela kedjan att fungera med allt från medarbetare till samarbeten och kunder. Det handlar om relationerna och man behöver vara omtyckt. Det är också viktigt att matcha våra medarbetare med våra kunder. Sedan är det också viktigt att vara tydlig, man blir testad som människa och ledare och ibland är det inte lätt att komma överens med alla. Ibland blir det helt enkelt konflikter man måste kunna hantera. Man måste också trivas med det. Det är påfrestande men extremt roligt jobb.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns?

Du utvecklas konstant som både person och som ledare. Varje vecka uppstår nya utmaningar som utvecklar dig. Vill man ta sig an nya uppdrag i ledande befattningar har du också en väldigt bra erfarenhet som projektledare.

Beskriv en arbetsdag!

Ofta drar vi i gång ett projekt på morgonen och går igenom ett framtida projekt. Sedan pratar jag med medarbetarna för att alla ska trivas och må bra. Sedan är jag en del på kontoret och sköter administrativa bitar. Efter det har jag ofta avstämningar med medarbetare för att stämma av läget i olika projekt. Det svänger väldigt fort och ofta händer det något oväntat som gör att du måste släppa på dina rutiner och kanske åka ut till en kund.

Vad skulle du säga till en person som vill bli arbetsledare?

Jobba hårt. Ta också in information från alla olika delar från medarbetare, kunder och samarbetspartners för att skapa dig själv en bra bild om vad olika personer vill ha. Och se till att lära dig från andra.


Fler karriärvägar inom måleri

» Företagsledare

» Kalkylator

» KMA-ansvarig

» Målarlärare

» Projektledare