Tävlingar

Att tävla i måleri är att visa världen – och sig själv – vad man går för som målare. Genom att anordna tävlingar i måleri profilerar Måleriföretagen måleribranschen och lyfter fram den yrkeskompetens som finns hos landets målare. Genom tävlingsverksamheten vill branschen också visa upp den yrkesstolthet som finns bland målarna och locka fler människor till målaryrket.

En ytterligare positiv aspekt är att tävlingsverksamheten engagerar både lärare och elever på gymnasieskolans måleriutbildningar och sporrar dem att höja sin ambitions- och prestationsnivå. 

Vägen till Måleri-VM

Vartannat år anordnas Måleri-SM. De tre medaljörerna vid SM-finalen bildar tillsammans Målerilandslaget. Den bästa landslagsmålaren representerar Sverige i nästkommande Måleri-VM.

Vägen till VM må tyckas lång, men vinnaren får sedan också titulera sig "världsmästare i måleri"! Prata med din lärare eller arbetsgivare om du vill tävla. Mer information om tävlingsverksamheten hittar du på www.malare.nu. Du kan också följa tävlingarna på MYN:s Facebook och MYN:s Instagram.

Måleri-SM

Vartannat år tävlar hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar mot varandra inom ett 40-tal yrken under Yrkes-SM. Måleri är ett av tävlingsyrkena. Tävlingsmomenten är fri dekorationsmålning, färgnyansering, snickerimålning, tapetsering och bildöverföring.

Guld-, silver- och bronsmedaljörerna i Måleri-SM bildar Målerilandslaget som fortsätter att tävla i EM. För att utse den bästa landslagmålaren genomför Målerilandslaget en VM-kvaltävling. Där beslutas vem av deltagarna som får representera Sverige i Måleri-VM.

Vinnare Måleri-SM 2022
Måleri-SM genomfördes den 10-12 maj 2022 i Växjö och vinnarna blev Wilma Engelbrektsson, Lidköping (1:a plats), Céline Hansen, Lidköping (2:a plats) Marcus Gustafsson, Rättvik (3:e plats). De utgör nu Målerilandslaget 2022-2024.

Måleri-SM hålls nästa gång våren 2024 i Karlstad.

Måleri-EM

Vartannat år möts ett antal europeiska länder i de Europeiska Mästerskapen i måleri. Måleri-EM genomförs i samband med Yrkes-EM/EuroSkills och avgörs under EuroSkills Competition i Gdansk i Polen 5-9 september 2023.

Måleri-VM

Världsmästerskapen i måleri, Måleri-VM, anordnas varannat år i samband med Yrkes-VM/WorldSkills. Yrkes-VM är världens fjärde största tävlingsevenemang i yrkesskicklighet för ungdomar.

Sverige deltog i Måleri-VM första gången 2001. Tävlingsmomenten är i princip desamma som i Måleri-SM. Måleridelen bestod av bland annat tapetsering, snickerimålning, bildöverföring, fri dekoration och färgnyansering. Den bästa målaren i det svenska Målerilandslaget representerar Sverige vid Måleri-VM.

Nästa Måleri-VM avgörs under WorldSkills Competition i Lyon, den 10-15 september 2024.

Jonas Lindberg
Utbildningsansvarig och branschutveckling

Skicka e-post

010-484 95 36