Måleri-EM

Vartannat år möts ett antal europeiska länder i de Europeiska Mästerskapen i måleri. Måleri-EM genomförs i samband med Yrkes-EM/EuroSkills.

Malin Arkelöw tävlar i Måleri-EM 2021

Årets måleritävlingar har påverkats mycket av den rådande situationen kring covid-19. Yrkes-SM ställdes in och Måleri-EM, som genomförs under Euroskills, har blivit flyttat till januari 2021.

Normalt är det en av representanterna i Målerilandslaget som tävlar i EM, men eftersom SM-tävlingen nu skjutits upp till i höst har MYN valt att utse en tävlande från en tidigare kull av Målerilandslaget att delta i detta EM. 

- Det är ett grepp som varit möjligt, men som MYN inte utnyttjat tidigare eftersom tävlande ur befintligt landslag varit tillgängliga och haft tid att förbereda sig inför ett så stort mästerskap. Nu är läget annorlunda. Åldersreglerna för tävlande i EM medger att deltagare kan vara lite äldre än i övriga tävlingar och nu passar vi på att skicka en målare som tävlat tidigare och som dessutom varit verksam i branschen ett par år. Det ska bli oerhört kul att följa, säger Jonas Lindberg.

Det är nu klart att det blir Malin Arkelöw som tävlade och blev tvåa i Måleri-SM 2016 som får möjligheten att representera måleribranschen under Måleri-EM i Graz i Österrike i januari. Malin arbetar idag som målare på företaget Familjen Byggare utanför Stockholm

- Jag blev jätteglad när MYN hörde av sig. Jag har saknat att tävla. Det är så himla kul! Jag är supertaggad inför detta och hoppas att jag ska kunna göra bra ifrån mig, säger Malin.

För Malin väntar nu en tuff höst med arbete i företaget som ska kombineras med träning i alla de moment som ingår i EM-tävlingen. Till sin hjälp har hon två coacher, Björn Nilsson och Mattias Maurin, båda yrkeslärare i Stockholm.

I Euroskills tävlar 650 tävlande från 30 europeiska länder i runt 45 olika yrken. Tävlingarna hålls vartannat år.

Jonas Lindberg
Utbildningsansvarig och branschutveckling

jonas.lindberg@maleriforetagen.se

010 48 49 536