Utbildning Nord hoppas på fler tjejer

Precis invid finska gränsen i Övertorneå har Utbildning Nord sina två campus med plats för 500 elever och boende för 260 elever. Här görs Sveriges nordligaste valideringar och här utbildas byggnadsmålare som går rakt ut till en gynnsam arbetsmarknad. Nu vill man dock locka tillbaka tjejerna till utbildningarna.

Utbildning Nord hoppas på fler tjejerPilvi Ryökkynen, utbildningschef för bygg- och hantverksutbildningarna.

– Vi är en samnordisk utbildningsenhet som har 30 olika yrkesutbildningar som vi erbjuder till svenska, norska och finska elever. Vi drivs av en stiftelse som ägs av de tre länderna gemensamt. Överenskommelsen gäller i fyra år i taget och så har det varit sedan 60-talet, berättar Pilvi Ryökkynen, utbildningschef för bygg- och hantverksutbildningarna.

Med tre målarlärare, en kvinnlig och två manliga, brukar de ha cirka 30 målarelever på den ett och ett halv-åriga utbildningen som drivs som internat. Byggutbildningarna har under lång tid lockat många kvinnliga elever, ibland så många som hälften, men de senare åren har ansökningarna från tjejer minskat.

– Det är jättesvårt att veta vad det beror på, men en faktor som kan påverka är att det inte längre är lika mycket inredningsprogram på tv. Det kan göra att intresset för byggyrkena dalar.

Pilvi berättar hur de försöker marknadsföra sina utbildningar genom att visa att de passar precis lika bra för tjejer och killar. De lyfter ofta fram goda exempel och kvinnliga yrkesutövare samt försöker vara tydliga med att eventuella fysiska utmaningar lätt kan undanröjas med hjälp av ergonomiska hjälpmedel.

Kalottgården

I det område som skolan verkar, som kallas Nordkalotten, är arbetsmarknaden god för hantverksyrken. Närheten till Norrlandskusten, där expansionen är stor och byggandet ökar, gynnar också den som utbildar sig inom branschen.

Utbildning Nords verksamhet bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. I Övertorneå finns utbildningar inom IT, ekonomi, elteknik, kylteknik, plåt- och ventilationsteknik, CNC- och robotteknik, fordonsteknik, restaurang och storkök samt en undersköterskeutbildning. I Hedenäset finns utbildningar inom hantverk och byggteknik, där alltså måleriutbildningen också finns. Skolan erbjuder också utbildning inom såväl skomakeri som timring.

På båda platserna ligger skolan precis intill Torne älv som utgör gränsen till Finland. Eleverna har tillgång till många fritidsaktiviteter, ofta kopplat till naturliv och sport men skolans fritidsansvarige försöker ordna ett brett utbud.

– Vi försöker göra så att alla känner sig välkomna och väl omhändertagna. När de kommer med bussen är vi där och möter och många som kommer från större städer blir förvånade när de upptäcker hur mycket här finns att göra.

På skolan finns elever från hela Sverige och hela Finland. De norska eleverna kommer i första hand från de nordligaste delarna av Norge. Främst ägnar sig skolan åt arbetsmarknadsutbildningar, men det finns även gymnasieelever från omkringliggande kommuner. Skolan utför även valideringar på uppdrag av arbetsgivare och arbetsförmedling.

– Just nu har vi två målare som är här för validering. Båda har arbetat som målare i sina hemländer tidigare och har varit i Sverige i många år och pratar bra svenska. Nu har deras respektive arbetsgivare anlitat oss för att validera deras kunskaper.

I augusti arrangerade Utbildning Nord tillsammans med byggbranschen och Arbetsförmedlingen ett riktat event för kvinnor som syftade till att inspirera fler kvinnor att välja ett byggyrke.

– Om man vidgar sina vyer och inte tänker i traditionella termer kring vilka yrken som passar män respektive kvinnor, så får man dubbelt så mycket att välja bland, slår Pilvi fast.

Text: Lo Bäcklinder
Intervjun är hämtad från tidningen Målarmästaren nr 5 - 2021