Nio tävlande klara för Måleri-SM i maj

Intresset för Måleri-SM är rekordhögt. Hela 17 deltagare från hela landet var anmälda till MYN:s uttagningstävling i Lund den 8 mars. Uttagningen avgjordes under en intensiv dag där de tävlande fick visa upp sin talang i momenten färgbrytning, streckmålning och tapetsering.

Måleri-SM:s finalisterFoto: Måleribranschens Yrkesnämnd

Utöver målerimomenten fick alla tävlande genomgå en intervjudel och alla moment poängbedömdes.

- Uttagningarna har gått jättebra och alla inblandade tyckte att det var en spännande och rolig tävling. Jag imponeras alltid av dessa unga målares prestationer. Det är inte lätt att planera vad som ska göras och i vilken ordning, särskilt kopplat till torktider och när vissa moment ska vara klara vid en viss tidpunkt. Måleribranschens parter har tagit fram en bra tävlingsuppgift för att skilja de tävlande åt och det känns som att vi fått fram ett bra startfält i år, säger Jonas Lindberg, utbildningsansvarig på Måleriföretagen. Extra kul är momentet med intervjun. De tävlande ska ju inte bara kunna måla utan även vara bra ambassadörer för branschen så den delen är jätteviktig. Många av ungdomarna klarade detta jättebra. Nu är det dags för finalisterna att träna ordentligt eftersom tävlingsuppgiften i SM är mycket svårare och löper under 3 hela tävlingsdagar, säger Jonas.

Måleri-SM genomförs under Yrkes-SM i Växjö den 10–12 maj. Anza PRO och Caparol är huvudsponsorer, men även Boråstapeter och Hultafors, med varumärkena Snickers Workwear och Solid Gear är med och bidrar till tävlingen.

- Intresset för tävlingsverksamheten är stort i leverantörsledet. Vi har ett gemensamt intresse att profilera måleriyrket och den kompetens måleriyrket för med sig. Genom att samarbeta kan vi visa upp duktiga målare, att branschen har modern utrustning och material som både är estetiskt tilltalande och bra att arbeta med, säger Jonas.

De tävlande som gick vidare till Måleri-SM är:

  • Ronja Thalinsson, Varberg
  • Ellen Berggren, Växjö
  • Wilma Engelbrektsson, Lidköping
  • Celine Hansen, Lidköping
  • Evelina Hjelt, Kristianstad
  • Elin Dahlman, Falun
  • Benjamin Samuelsson, Linköping
  • Natalie Karlsson, Gävle
  • Marcus Gustafsson, Malung

- Jag är den bäste målaren för jag är väldigt intresserad av arbetet, alla momenten och jag är väldigt kreativ! Sedan tycker jag själv om att samarbeta och lära ut och tycker att en bra målare ska vara snäll, säger Benjamin Samuelsson, 18 år. Han studerar idag till målare på Yrkesgymnasiet i Linköping. 

- Jag har alltid velat jobba med händerna. Jag visste först inte vad jag skulle välja i 2:an men på hösten visste jag att jag ville bli målare. Jag tycker det är kul för man får sätta färg på folks vardag och man får vara kreativ, säger Evelina Hjelt, 17 år. Hon studerar idag till målare på Wendesgymnasiet i Kristianstad

Vill du veta mer om tävlingarna och vilka moment som ingår? Titta då på MYN:s hemsida