Vidareutbildning i anrika metoder

Under november var det återigen dags för Måleriföretagens dekorationsmålningskurs med Jan Aldrin. Denna gång fanns sammanlagt tjugo ivriga yrkesmän på plats och fortbildade sig i konsten att efterlikna trä och marmor.

Kursen hölls i Alcros nya Pro-butik i Barkarby och deltagarna kom från hela Sverige för att förkovra sig inom ett av yrkets specialområden. De två första dagarna var det ådring som stod på schemat och därefter drillades deltagarna i marmorering i ytterligare två dagar.

– Jag driver företaget Målaresset i Göteborg tillsammans med Patrik Gustavsson och vi får ibland frågan från kunder om vi kan göra ådringsjobb. Vi vill kunna ta de jobben och därför går vi båda den här vidareutbildningen. Jag älskar mitt yrke och vill kunna visa våra kunder vad vi kan och därför vill jag gå alla utbildningar jag har möjlighet till. Det höjer min yrkesstolthet, sa Shiram Ahmed.


Shivan Ahmed.

En hel del kyrkojobb Från Dalarna kom Andrea Berglund som jobbar som målare på Lars Ericssons Måleri i Hedemora. Företaget gör en del kyrkojobb och emellanåt uppstår behovet av dekorationsmålare.

– Min chef ville att jag skulle gå den här kursen för att han tycker att jag har fallenhet för dekorationsmåleri. Jag tyckte det lät kul och det blir bara roligare ju mer man lär sig, konstaterade hon.


Andrea Berglund var med på ådringskursen.

Nestorn Jan Aldrin rörde sig mellan deltagarna där de arbetade på sina träningsskivor och hjälpte dem att vidareutveckla sina mönster.

– Det är väldigt roligt att vi är igång igen. Jag har varit kursledare i 31 år och hoppas att jag och Leif Hemdal, som är min parhäst i det här, kan fortsätta även nästa år, sa han.


Deltagarna på nybörjarkursen i ådring. Fr.v. Leif Hemdal, Jan Aldrin (kursledare), Shivan Ahmed, Patrik Gustavsson, Steffen Wolf, Asslan Ghlazwan, Bengt Nordrup och Andrea Berglund.


Text: Lo Bäcklinder Foto: Per Hansson
Intervjun är hämtad från tidningen Målarmästaren nr 6 - 2022