Stort intresse för Måleri-SM!

Måleri-SM genomförs under Yrkes-SM i Helsingborg den 22 - 24 april. Intresset har varit stort inför tävlingen och 21 lärlingar och elever anmälde sig till uttagningarna i förhoppningen att kunna knipa en finalplats, vilket till slut nio personer gjorde.

- Vi har hållit på med måleritävlingar ganska många år nu och det stora intresset visar att det fortfarande är en bra satsning. Vi vet att vi når ut till vår målgrupp och ser att antalet följare i sociala medier ständigt ökar. Vi skruvar ständigt på konceptet för att förnya och utveckla. I år är temat hållbarhet och jag tycker att det ska bli särskilt intressant att se hur ungdomarna tolkar temat och visar det i sina tävlingsmontrar. Jag är övertygad om att ha en medarbetare med i tävlingen är ett bra sätt för arbetsgivare att stärka sitt arbetsgivarvarumärke. Samtidigt är det ett bra sätt för skolorna att visa upp att deras elever får en bra och kvalitativ utbildning, något skolorna behöver branschens hjälp med, säger Jonas Lindberg, utbildningsansvarig på Måleriföretagen.

Under uttagningstävlingarna, som genomfördes som en casting till ett tv-program, testades de tävlandes yrkeskunskaper och sociala förmågor. Färdigheter inom snickerimålning, streckdragning, tapetsering och färgbrytning följdes upp med en filmad poängbedömd intervju.

- Det här är en måleritävling men också en reklamkampanj för måleriyrket. Vi försöker visa upp den fantastiska yrkeskompetens som dessa ungdomar besitter och samtidigt visa upp måleriyrket på ett kul och annorlunda sätt. Genom att hitta bra ambassadörer som vi kan använda i våra olika kanaler hoppas vi kunna locka fler, både gymnasieelever och yrkesväxlare till yrket, säger Maria Marteleur, projektledare för tävlingen. 

Juryn, som bestod av representanter från måleribranschens parter, målerilandslaget och gesällprovsgranskarna, var nöjda med resultatet och den kvalitet som de tävlande visade upp under castingdagarna, men nu måste de tävlande träna vidare. Alla tävlande som gick vidare till Måleri-SM förses med ett träningsprogram som coachen, Björn Nilsson, till vardags yrkeslärare på Stockholms Byggtekniska gymnasium, hoppas ska göra de tävlande redo för finalen. 

- Ett SM är ett SM och då förväntar vi oss att de tävlande lägger mycket egen tid på att träna. Jag stödjer de tävlande och deras coacher under hela resan. Efter SM väntar också träningsläger för de som går vidare till målerilandslaget inför kommande internationella tävlingar, säger Björn Nilsson.

Dessa tävlande gick vidare till Måleri-SM 2020 i Helsingborg:

  • Wilma Haglund, Lidköping
  • Hugo Persede, Kristianstad
  • Amanda Andersson, Kristianstad
  • Minna Källman, Piteå
  • Anna Norrman, Östersund
  • Frida Hedin, Sollefteå
  • Daniel Göransson, Stockholm
  • Rebecka Ringstad, Malmö
  • Wiktoria Partyka, Helsingborg

Vi ser fram emot ett nytt Måleri-SM och önskar samtliga tävlande lycka till!

Mer information om tävlingarna hittar du på MYN:s hemsida