Svenskt Näringsliv: ” Sveriges välstånd står på spel”

Utan ett levande näringsliv finns det inga skatteintäkter. Därför behövs mer kraftfulla åtgärder för att företag ska kunna övervintra denna exceptionella kris. Det skriver ledamöterna i Svenskt Näringslivs verksamhetsstyrelse på Dagens Industris debattsida idag.

Jobb i nyss välmående små och stora företag försvinner i snabb takt. Sverige får färre skattebetalare. Vad vi just nu riskerar är att de strukturer som utgör basen för hela vårt välstånd slås sönder. Det finns en uppenbar risk för att det som nu görs inte är tillräckligt. När den akuta fasen väl är över står i så fall ekonomin inte inför en nystart – utan inför ett mödosamt återuppbyggnadsarbete. Det skriver ledamöterna i Svenskt Näringslivs verksamhetsstyrelse på Dagens Industris debattsida idag.

Svenskt Näringslivs verksamhetsstyrelse skriver också att Svenskt Näringsliv har föreslagit åtgärder på minst fyra procent av BNP för att fler företag ska överleva men att regeringen hittills har lagt förslag som knappt når upp till hälften av detta. Fyra procent av BNP motsvarar 200 miljarder kronor. Den summan måste sättas i relation till vilka värden som står på spel och företagens betydelse för samhälle och ekonomi, menar verksamhetsstyrelsen. 2019 betalade svenska företag 143 miljarder bara i bolagsskatt. Och totalt betalade arbetsgivare 215 miljarder i allmän löneavgift.

Läs hela artikeln här.