Vinnaren utsedd i Måleri-SM 2022!

Efter tre hektiska dagar i Växjö under Yrkes-SM 10-12 maj, har Sveriges bästa målare utsetts – och hon kommer från Lidköping!

Wilma Engelbrektsson som går på De la Gardiegymnasiet i Lidköping har i tävlingsmoment som snickerimålning, tapetsering, färgnyansering och bildöverföring korats som vinnare av Måleri-SM 2022. Céline Hansen, klasskamrat till Wilma, kom på andra plats, och Marcus Gustafsson från Rättvik tog tredjeplatsen.

"Har skämtat om att vi skulle vinna"

En medtagen Wilma berättar efter att hon utropats som vinnare:

– Det känns bra, jag vet inte vad det betyder, jag hade inte väntat mig att jag skulle vinna men vi har skämtat om att vi skulle vinna. Jag tror jag ska fira med att sova i min egna säng, säger Wilma Engelbrektsson.

Wilmas mamma Karin Engelbrektsson var spänd men hoppfull inför finalen:

– Det är ju jättebra när man väljer praktiska linjer. Jag trodde att hon skulle klara att ha nerverna i schack. Hon är ju ganska stabil och trygg i sig själv. Wilma är ju fantastisk, och jag är så stolt över henne, säger Wilmas mamma Karin Engelbrektsson.

Céline Hansen kände sig lättad efter tävlingen fullbordats, och såg fram mot att komma hem till Lidköping igen:

– Det känns jätteskönt, man har ju kämpat så länge nu. Jag vet inte hur jag ska fira, de kanske har gjort något hemma. Känns jättekul att ha vunnit nu när jag jobbat så hårt med det.

Vinnaren av Måleri-SM Wilma Engelbrektsson tillsammans med prisutdelarna Johan Trygg, ordf Måleriföretagen samt Mikael Johansson, förbundsordförande för Målarnas förbund.
Vinnaren av Måleri-SM Wilma Engelbrektsson tillsammans med prisutdelarna Johan Trygg, ordförande för Måleriföretagen samt Mikael Johansson, förbundsordförande för Målarna.

Jonas Lindberg, utbildningsansvarig på Måleriföretagen, och Pontus Sjöstrand, vd på Måleriföretagen, minglade med Prins Carl Philip i montern.
Prins Carl Philip minglade i montern med Jonas Lindberg, utbildningsansvarig på Måleriföretagen, och Pontus Sjöstrand, vd på Måleriföretagen.

"Att måla på den nivån är imponerande"

Jonas Lindberg, utbildningsansvarig på Måleriföretagen samt kanslichef för Måleribranschens Yrkesnämnd som är tävlingsarrangör, tycker att det är kul att se så mycket talang bland unga. 

- Det har varit riktigt roligt att följa de tävlande under resan fram till SM-finalen. De har utvecklats jättemycket och det syns att de förberett sig väl. Det är en tuff uppgift de får och alla använde tiden till sista minuten. Att kunna måla på den nivån och dessutom kunna skifta fokus och svara på frågor från journalister på det vis de tävlande gjort imponerar på hela tävlingsledningen. Jag är stolt över alla tävlandes engagemang, slit och det de har levererat. Det känns mycket bra inför framtiden att vi har så duktiga talanger bland skoleleverna och så dedikerade yrkeslärare som coachat. Nu ser vi fram emot att träna de tre medaljörerna, som bildar vårt målerilandslag, inför kommande internationella tävlingar, säger Jonas Lindberg.

Samtliga tävlande i Måleri-SM. (fr v: Benjamin Samuelsson, Linköping, Elin Dahlman, Falun, Marcus Gustafsson, Rättvik, Ellen Berggren, Växjö, Wilma Samuelsson, Lidköping, Evelina Hjelt, Kristianstad, Céline Hansen, Lidköping, Mimmi Bengtsson, Varberg, och Natalie Karlsson, Gävle.
Samtliga tävlande i Måleri-SM. (fr v: Benjamin Samuelsson, Linköping, Elin Dahlman, Falun, Marcus Gustafsson, Rättvik, Ellen Berggren, Växjö, Wilma Samuelsson, Lidköping, Evelina Hjelt, Kristianstad, Céline Hansen, Lidköping, Mimmi Bengtsson, Varberg, och Natalie Karlsson, Gävle.

Om Måleri-SM

Måleri-SM genomförs av Måleribranschens Yrkesnämnd inom ramen för WorldSkills Swedens tävling Yrkes-SM. Samtliga tävlande är mellan 17 och 20 år. Vinnarna får sedan representera Sverige internationellt i tävlingar vid bland annat EM i Polen och VM i Lyon, Frankrike.