Rebecca Wärngren om sin uppsatspraktik hos Måleriföretagen

Rebecca Wärngren studerar juridik på Uppsala universitet och gör sin uppsatspraktik hos Måleriföretagen i Sverige. Här berättar hon om sin tid hos oss.

Berätta om dig själv!

Jag är en 23 år gammal juriststudent från Uppsala. Min tid som student går dock mot sitt slut och under februari nästa år tar jag mitt första steg i arbetslivet som jurist. Eftersom det är inom arbetsrätten som jag känner mig hemma som mest så är det såklart intressant att jag får vara på en arbetsgivarorganisation under min uppsatspraktik. Under denna termin skriver jag också mitt examensarbete. Min uppsats behandlar arbetsrelaterad psykisk ohälsa och jag undersöker regleringen av psykiska arbetsskador och psykosocial arbetsmiljö. I övrigt så gillar jag att träna på fritiden, att dansa och att hitta på olika sociala aktiviteter.

Du har varit här sedan september – hur har tiden varit?

Det har varit lärorikt, intressant och en väldigt rolig upplevelse. Varje dag har jag fått nya utmaningar och fått lära mig nya saker. Alla som arbetar här har varit otroligt välkomnande och duktiga på sitt arbete och jag kommer verkligen att bära med mig mina erfarenheter från Måleriföretagen i mitt framtida yrkesliv som arbetsrättsjurist. Att följa med på förhandlingar och vara med under möten har varit både givande och roligt. Lokalerna är också helt fanstatiska, det är så inspirerande att kunna sitta på ett kontor med möjligheten att kunna se ut mot vattnet. 

Vilka lärdomar tar du framför allt med dig härifrån?

Framför allt har jag fått lära mig väldigt mycket genom mitt arbete med att svara på frågor från jourmejlen. Det har givit mig mycket kunskap om måleribranschen och dess kollektivavtal men även om arbetsrätten i stort. Jag har fått mycket stöd och inspiration från alla här. Jag kommer till våren att arbeta med arbetsrätt och det har varit otroligt lärorikt att få lära mig om arbetsrätt på Måleriföretagen under min uppsatspraktik. 

Vilka intryck har du fått från måleribranschen?

Det har varit många olika intryck. Jag har fått lära mig massor om måleribranschen. Jag har växt upp med en pappa som arbetar inom måleribranschen så därför har det varit väldigt intressant att ha få lära mig mer om branschen. Den viktigaste insikten för mig är den påverkan som arbetsmarknadens parter har på arbetsvillkoren och förutsättningarna inom måleribranschen. Och hur Måleriföretagen hjälper till att utveckla måleribranschen och det stödet som de ger till arbetsgivare.