Holmlunds i Skellefteå målar världens högsta trähus

Mitt i Skellefteå tronar ett tjugo våningar högt hus helt byggt i trä. Det heter Sara kulturhus och är kommunens senaste satsning på kultur, konferens och hotellverksamhet. Här har lokala måleriföretaget Holmlunds Måleri lagt ner nära 5 000 arbetstimmar under senaste året.

Stefan Linder, Robert Nygren och Jonas Westerlund.
Stefan Linder, Robert Nygren och Jonas Westerlund. Foto: Lisa Brännström

Föga förvånande doftar det trä när man kliver in genom entrén till Sara kulturhus. Inget annat trähus i världen har så många våningar som detta.  Byggnaden har producerats lokalt av skog från regionen och knyter an till Skellefteås långa tradition av konstruktioner i trä. Solceller och effektiv energianvändning bidrar ytterligare till att minimera husets klimatavtryck.

– Vi har gjort större delen av all gipsmålning samt fyra köksgolv i huset och har nog lagt ner 5 000 timmar sedan juni 2020. Det har blivit väldigt många fler timmar än vad vi planerat, så det har varit en hel del räknande på vad som ingår i kontraktet och vad som kommer till utöver, berättar Jonas Westerlund, som varit på plats under många av timmarna.

Huset är byggt i moduler och Holmlunds Måleri har ansvarat för målandet av de delar som inte kommit färdigmålade. Brandskyddsmålandet av allt trä i byggnaden har skötts av en annan målerifirma och byggherre för projektet är HENT.

Olika krav på glansvärden

En av de stora utmaningarna när det gäller måleriet har varit att förena kommunens krav med arkitekternas önskemål om glansvärden. Städegenskaper och estetik går inte alltid hand i hand och ibland har väntan blivit lång när besluten ska fattas. 

Miljökraven har också varit väldigt höga.

– Det här är första gången som vi har fått redovisa exakt vilka material vi har använt i varje rum så det har blivit mycket administration, konstaterar Jonas.

Träbyggnaden knyter an till Skellefteås långa tradition inom träbyggande.
Träbyggnaden knyter an till Skellefteås långa tradition inom träbyggande. Foto: Per Hansson

Lagt golv på Northvolt

Det är dock inte första gången det 45-åriga företaget gör ett utmanande jobb. Förutom att förse Skellefteås byggherrar och privatpersoner med kvalitativt måleri under snart ett halvt sekel, så har de också haft en hel del uppdrag på det stora byggprojektet kring Northvoltfabriken som växer fram strax utanför Skellefteå. Här byggs en anläggning som är stor som 40 fotbollsplaner, eller 20 hektar, och som ska ge utrymme för 3 000 nya arbetstillfällen.

– Vi har lagt elavledande golv i fabriksdelarna och det har varit stora utmaningar med ett så stort bygge och så många arbetsgrupper som ska in och jobba på samma gång. Med tanke på pandemin har det också varit väldigt mycket covidtestningar och det har ju också varit flera utbrott bland arbetarna, säger delägaren och företagsledaren Stefan Linder.

Många lärlingsförfrågningar

Med tanke på allt som händer i regionen är han hoppfull när det gäller företagets framtid. Även om många byggnader kommer färdigmålade från en husfabrik i Piteå och byråkratin fördröjer många byggprojekt, så förväntas ett ökat byggande i framtiden.

– När det gäller kompetensförsörjningen så får vi många lärlingsförfrågningar, framför allt från tjejer. Just nu har vi flera kvinnor i verksamheten och det tycker vi alla är jättebra för stämningen, säger Robert Nygren.


 Sara kulturhus i Skellefteå
Foto: Jonas Westling

Fakta Sara kulturhus

  • Namnet är inspirerat av författaren Sara Lidman.
  • Kulturhuset ska bli en mötesplats för konst, uppträdanden och litteratur och har även en hotelldel med 205 rum.
  • Yta: 25 000 kvadratmeter.
  • Byggnaden är ritad av White Arkitekter.
  • Hotellrummen består av fabriksproducerade moduler från företaget Derome, tillverkade på deras fabrik i Renholmen, strax utanför Skellefteå.

Fakta Holmlunds Måleri

  • Startades 1975 av Mats Holmlund.
  • I slutet av 80-talet togs företaget över av de då åtta anställda, 2000 blev Tommy Nygren ensam ägare.
  • Idag äger Tommy Nygren företaget tillsammans med Stefan Linder samt sonen Robert Nygren som gick in i bolaget 2007.
  • Antalet anställda är i dagsläget runt 30.
  • Företaget har förutom kompetens inom traditionella måleriarbeten, även industrigolv, fönsterrenovering, airbrush och dekormålning.

Text: Lo Bäcklinder
Intervjun är hämtad från tidningen Målarmästaren nr 5 - 2021