Emil drömmer om ett större företag

Sedan tre år driver Emil Mellanhed Tysks Måleri & Färg i Rättvik tillsammans med sin mamma Camilla Eriksson. Sedan han tog över efter sin pappa har måleriverksamheten vuxit, men bristen på kompetens sätter käppar i hjulet för ytterligare expandering.

Emil Mellanhed är ett känt ansikte för många i måleribranschen efter att han tog hem guldet i Måleri-SM 2016 och tävlade i VM i Abu Dabi året efter. Yrket har han mer eller mindre i blodet med tanke på att pappa och mamma drivit måleri och färgaffär under hela hans uppväxt.

– Det började någon gång på 80-talet då de öppnade färgbutik i Vansbro. Efter några år fick de möjligheten att ta över Tysks Måleri & Färg i Rättvik. De bestämde sig för att satsa då de bedömde att det skulle vara mer lönsamt, med tanke på att Rättvik är en större kommun med fler invånare än Vansbro, berättar Emil.

Fullbelagda året ut

Det anrika företaget Tysks Måleri & Färg, som funnits sedan andra världskriget, är ett välkänt varumärke med gott rykte. Butiksdelen drivs av Emils mamma Camilla och måleriet stod hans pappa Lars Eriksson för fram tills Emil tog över 2019. Sedan dess har han anställt ytterligare tre målare, men nu har det tagit stopp, trots att det finns ett behov av att rekrytera ytterligare någon.

– Det byggs en hel del i våra trakter och Rättvik växer så det knakar. Vi gör mycket nybyggnation och de privatkunder som jag hade med mig in i företaget har vi knappt hunnit med. Vi är fullbelagda året ut och har även en hel del jobb inbokade i början av nästa år.

Med sin pappa som främste läromästare sätter Emil en stor ära i sin yrkesstolthet och vägrar att tumma på kvaliteten.

– Innan jag började jobba med pappa var jag på ett par stora målerier. Jag ger alltid 100 procent, men det blev tydligt att inte alla gjorde det och då bestämde jag mig för att om jag ska vara kvar i branschen så ska jag vara egen. Jag vill göra allting på mitt eget sätt och ha en plan för framtiden som jag jobbar efter, säger Emil och fortsätter drömmande:

– Visst skulle det vara roligt att få tillbaka företaget till att vara så stort som det var på 1990-talet, då det var det största runt Siljan.


Sven-Åke Forsberg och Emil Mellanhed.

Anställer bara de allra bästa

Att inte vilja kompromissa med sina höga ambitioner försvårar rekryteringen ytterligare, men Emil vägrar att anställa andra än de som han upplever som helt rätt för jobbet.

– Jag vill bara välja sådana som jag trivs med, som är självgående och som har ett bra kundbemötande. Jag tycker också att det är viktigt att skapa en familjekänsla i företaget och att medarbetarna trivs tillsammans. Det gör att jag ibland får vänta på att den rätta rekryteringen kommer.

Just nu är tanken att han ska försöka anställa ett par lärlingar som han själv får forma så att de arbetar på det sätt som han vill. Han tycker att det känns tråkigt att bromsa företagets utveckling, när efterfrågan hos kunderna är stor, men väntar hellre än att göra slarviga rekryteringar.

– Jag tycker att man ser direkt om en person är lämpad för yrket på det sätt som den håller i penseln eller spackeln. Man måste ha en fallenhet för arbetet och det tror jag gäller för alla praktiska yrken.

Gillar närkontakt med eleverna

Emil jobbar även delvis som lärare på ett yrkesgymnasium i Rättvik och gillar verkligen närkontakten med eleverna. Han tar också ofta emot praktikanter, men poängterar att det är ett åtagande som kräver dels att man kan erbjuda rätt typ av arbetsmoment att öva på, dels har en bra handledare att koppla ihop eleven med.

Även om Emil gärna skulle vilja se före­taget växa ytterligare, så finns det en gräns för hur många anställda han skulle vilja ha. Skulle de bli fler än tio tror han att det blir svårt att behålla familjekänslan och överblicken.

– Det perfekta tror jag skulle vara runt sju till åtta personer, så att man kan vara två lag. Med fyra bilar så blir det två i varje och det tror jag skulle vara perfekt. Blir man fler än så tror jag att det är svårt att bibehålla kvaliteten.


» Namn Emil Mellanhed (gifte mig i somras — tidigare Eriksson)

» Bakgrund Hunnit blivit 26 år. Vunnit SM och tävlat i EM och VM i måleri och tillhört Yrkeslandslaget. 

» Bästa med måleriyrket Att få hjälpa kunder och att färdigställa deras drömprojekt. 

» Favoritverktyg Spackelsprutan/färgsprutan samt penseln.

» Oanad talang Gröna fingrar. Odlar 100 till 200 kilo potatis varje år. Och har även ett land med över 100 jordgubbsplantor.


Text: Lo Bäcklinder Foto: Per Hansson
Intervjun är hämtad från tidningen Målarmästaren nr 4 - 2022