”Kompetensförsörjning är den största utmaningen”

Hej Johan Trygg! Du tillträdde som styrelseordförande i Måleriföretagen i Sverige 31 januari 2020.

Hur har den första tiden varit?

– Det har varit väldigt kul och spännande även om pandemin slog till strax efter att jag tillträdde. Vi har fortsatt vårt arbete i Sverigestyrelsen med en del Teamsmöten samt även en hel del fysiska och har hanterat en avtalsrörelse mitt i allt. Organisationen är bra och effektiv, med Pontus Sjöstrand i spetsen, och vi ger medlemmarna så mycket nytta som möjligt för pengarna.

– Vi har dessutom en väldigt bra dialog med Svenska Målareförbundet, vilket jag är glad för. Det är en viktig förutsättning för utvecklingen att vi har bra samtal och diskussioner som lyfter branschen och för den in i framtiden. Det viktigaste är att vi blickar framåt och inte så mycket bakåt, för att kunna vara flexibla och lättfotade och se vartåt vinden vänder så vi kan följa med. 

– Sedan jag tillträdde har vi också arbetat en hel del med att effektivisera Målerifakta som vi äger tillsammans med Svenska Målarförbundet, för att få en så kostnadseffektiv bransch som möjligt.

Vilka frågor tycker du är viktigast för organisationen att jobba med framöver?

– Kompetensförsörjningen är den största utmaningen. Landet växer och det behöver branschen också göra, men det är stor utmaning att locka ungdomar och yrkes­växlare till måleriyrket. Det borde egentligen inte vara så eftersom det är ett fantastiskt yrke i en väldigt schysst bransch med bra villkor och toppenfina karriärvägar. Kampanjen “En ny framtid” är en av de långsiktiga satsningar vi gjort för att visa vilket bra yrke måleriet är.

– Senast den 31 mars 2023 sätts ju även “märket” som lägger grunden för löneförhandlingarna och var det kommer landa vågar jag inte ens gissa.

Det sägs att du själv har placerat dig väldigt bra i Måleri-SM en gång i tiden, stämmer det?

– Ja, men det var länge sedan, 1992 tror jag. Jag kom tvåa och det var en rolig upplevelse.

Text: Lo Bäcklinder
Intervjun är hämtad från tidningen Målarmästaren nr 4 - 2022