Nu börjar resan mot ett nytt Måleri-SM!

Förra Måleri-SM, som genomfördes under Yrkes-SM i Växjö i maj, var en riktig succé. Måleri var en av många branscher som tävlade under tre spännande vårdagar och till slut hade tre unga målare lyckats knipa en av medaljerna. För en av dem, Marcus Gustafson, är förberedelserna inför EM, Euroskills, i Polen i september nu högst på dagordningen och träning pågår för fullt.

Inför förra SM-tävlingen var intresset rekordhögt och hela 17 deltagare anmälde sig då till MYN:s uttagningstävling. Nu är det dags igen! Nästa års Måleri-SM avgörs i Karlstad den 23-25 april. För att få vara med att tävla där är första steget att delta i en uttagningstävling, även kallad casting, i höst. Denna tävling hålls i Stockholm i november. 

- Det är alltid kul och spännande när det börjar bli dags att tävla igen. Tävlingarna är en viktig aktivitet för att profilera yrket och locka fler till måleriutbildningarna. Samtidigt blir jag alltid så imponerad av dessa unga målares färdigheter. Om man som arbetsgivare har någon duktig elev som praktiserar hos företaget, eller en lärling, som skulle vara lämplig att tävla rekommenderar jag verkligen att man tipsar dem att söka till Måleri-SM. Det är en upplevelse för livet, säger Jonas Lindberg utbildningsansvarig på Måleriföretagen.

För att kunna delta i Måleri-SM 2024 ska deltagaren:

• Inte vara äldre än 21 år det år tävlingen genomförs, dvs vara född tidigast 2003-01-01.

• Vara elev på Bygg- och anläggningsprogrammets måleriinriktning eller vara lärling hos ett måleriföretag.

• Ha en coach (vanligast är att den sökandes yrkeslärare eller handledare coachar).

Sista dag att lämna in ansökan är den 30 september. Vill du veta mer om tävlingarna, hur man ansöker och vilka moment som ingår? Titta då på MYN:s hemsida.