Medarbetarnas hälsa och välmående i fokus

Inspirerad av sina läromästare och med starkt fokus på att medarbetarna ska må bra, startade Fredrik Andersson och Sofie Lundström Aros Måleri 2016. Idag har företaget ett drygt tjugotal anställda som alla är handplockade för sitt yrkeskunnande.

Att träffa Fredrik Andersson är som att åka rakt in i en virvelvind av anekdoter, historier och allmänt samtalande. Han skrattar mycket, drar ett skämt däremellan och har oftast en liten knorr på allt han berättar.

– Jag är uppväxt i Brevens bruk, fem mil utanför Örebro, och fick sommarjobb som målare på bruket när jag gick ut nian. Jag jobbade med målarmästaren Ingmar Fagerström och fick lära mig att göra allting på det grundliga sättet. Han tvättade ytorna med pimpsten och när vi hade målat klart blev det så blankt att flugorna åkte iväg på rumpan, minns Fredrik och skrattar.

Därefter följer en livfull sammanfattning av alla de år som han jobbat som målare. Sommarjobbet på bruket kom att leda till en yrkesutbildning på gymnasiet, därefter lärlingsutbildning på Krafft måleri där han också tog sitt gesällbrev. Så småningom blev det också en flytt från Örebro till
Västerås vilket ledde till en ny anställning.

– Jag hade precis blivit uppsagd på grund av arbetsbrist och jag träffade på Pernilla som idag är min fru när jag var hemma i Brevens bruk och firade midsommar. Vi hade varit tillsammans i lågstadiet och när vi sågs igen ledde det ena till det andra och när jag fick chansen flyttade jag upp till henne i Västerås.

Gjorde många affärer

Efter några år som anställd målare hos Pettersson & Son Måleri startade Fredrik sitt första egna måleriföretag, Anderssons Måleri. Efter fem år hamnade han i ett vägskäl. Bolaget hade ett flertal anställda och Fredrik hade fortfarande penseln i handen. Frågeställningen blev huruvida företaget skulle ta ett nästa kliv och expandera eller stanna på den storlek det var. Vid samma tid kontaktades Fredrik av Björn Kumlin från Kumlins Måleri. Efter mycket övertalande lyckades Björn värva Fredrik och köpte inkråmet i bolaget. Det visade sig bli en utvecklande resa för Fredrik.

 – Jag minns än idag alla möten med Björn, hans stora visioner och alla hans diabilder där han stolt visade upp det företag som han byggt upp. Björn var en härlig person, säger han och fortsätter:

 – Jag hade bestämt mig för att jobba där i fem år och lära mig företagandet i ett stort företag, men det blev sexton år. Vi gjorde många affärer tillsammans och köpte bland annat flera nischade företag tillsammans. Jag fick ett stort förtroende från Björn i de här satsningarna och jag lärde mig jättemycket.

När Sandå köpte Kumlins måleri 2007 fick Fredrik möjlighet att fortsätta som avdelningschef för Västeråsavdelningen under den nya företagsflaggan. Han blir eftertänksam då han berättar om hur den dåvarande vd:n Jonas Lundin och sedan Göran Burenstam Linder som efterträdde honom, tillsammans med Björn Kumlin har präglat honom på olika sätt och att han beundrar dem alla för deras sätt att driva företag.

Inte färdig med att driva eget

Efter ett tiotal år som avdelningschef i Västerås började dock entreprenören i Fredrik att göra sig påmind igen och han kände att han inte var färdig med att driva eget. Tillsammans med kollegan och projektledaren Sofie Lundström bestämde han sig för att starta Aros Måleri. De var öppna mot arbetsgivaren med sina avsikter, vilket ledde till en “lycklig skilsmässa” och de två företagen samarbetade även en del inledningsvis.

– Vi erbjöd tio målare att följa med oss. De är alla handplockade och var och en skulle få måla hemma hos mig utan problem, slår Fredrik fast.

Kvaliteten på hantverket är det som han prioriterar allra högst inom måleriet och han menar att det är det som ligger bakom att han vill driva eget trots det hårda arbete som företagandet innebär. Idag är han ensam ägare till Aros Måleri. Sofie jobbar fortfarande kvar, men klev av delägarskapet för ett par år sedan när hon blev gravid. Idag jobbar även hustrun Pernilla, som är ekonom, i företaget.


Fredrik Andersson, vd och ägare, Aros Måleri.

Stor hälsosatsning

Om hantverket står allra högst på Fredriks prioriteringslista, så kommer de anställdas trivsel och välmående inte långt efter.

– För mig är det en självklarhet att vi ska bygga relationer med våra anställda och vi har många sätt att nå dit. Exempelvis bjuder vi numera alltid in målarnas respektive när vi har fest på företaget, berättar Fredrik och visar bilder från den senaste sommarfesten där livemusiken, den goda maten och umgänget fortsatte till långt in på natten.

I början på året bestämde sig också Fredrik för att boka in samtliga anställda i företaget på hälsoundersökning, vilket resulterade i en uppföljande hälsosatsning med bland annat träning och kostomläggning för en mindre grupp tillsammans med honom själv, som ett pilotprojekt.

Utvärderingen av pilotprojektet visar på många fördelar för såväl den enskilde medarbetaren som för företaget. Själv har han aldrig tränat tidigare i sitt liv och hade samlat på sig några extrakilon som nu är borta.

– Det har varit helt fantastiskt och jag kommer aldrig sluta träna, konstaterar han nu fyra månader senare och berättar att han nyligen lade ut frågan till alla anställda om intresse för gemensam träning till hösten.

Han tillägger:

– Det är så välinvesterade pengar och det borde egentligen vara en självklarhet att man satsar på de anställdas hälsa på det här sättet.

Det lilla företaget drivs som ett stort

Redan när Fredrik och Sofie startade företaget för sju år sedan byggde de upp en verksamhet som drivs som ett stort företag, men har ett litet företags omfång. De tog hjälp av sina erfarenheter från den stora verksamheten och applicerade det på Aros Måleri.

– Vi har haft en verksamhetshandbok sedan början som gör att vi vet precis hur vi ska handskas med allting och affärssystemet är också detsamma som vi jobbade med tidigare.

Nu håller han som bäst på och rekryterar ännu en projektledare och hoppas att hitta en person som är lika kvalificerad som resten av personalen.

– Mina medarbetare tycker det är bra, de vill att jag ska få avlastning, de vet att jag jobbar mycket. Jag har bestämt mig för att fortsätta prioritera träning och hälsa för att jag ska orka hålla i gång företaget många år till.

Text: Lo Bäcklinder Foto: Per Hansson
Intervjun är hämtad från tidningen Målarmästaren nr 4 - 2022