Dags för LIA för de studerande på utbildningen Projektledare inom måleri

Den 7 februari är det dags för de första studenterna på utbildningen ”Projektledare inom måleri” att ge sig ut på LIA. Någonting både studenter och lärare tycker ska bli spännande.


Theres Hovler, utbildningsledare på Hermods Yrkeshögskola och Jim Lindgren, student på Projektledare inom måleri.

Tillsammans med Hermods Yrkeshögskola har Måleriföretagen skapat den ettåriga utbildningen Projektledare inom måleri. De första studenterna på den nystartade utbildningen ska den 7 februari gå ut på LIA där de ska få använda sina nytillkomna kunskaper i praktiken ute hos måleriföretag runt om i Sverige.

LIA-perioden pågår i sex månader. Därefter ska ett sista examensprov göras innan de studerande är utbildade projektledare inom måleri.


Theres Hovler, utbildningsledare på Hermods Yrkeshögskola berättar om sin upplevelse av utbildningen hittills och ser framåt mot LIA-perioden.

Vilken feedback har ni hittills fått från studenterna?

- Vi har enkäter efter varje kurs och hittills har det varit väldigt positiv feedback vilket vi är glada för. Man tycker utbildarna är bra och att innehållet är relevant. Vi tar till oss allt vi får höra från den här första kullen av studenter och de är duktiga på att uttrycka sig i vad de tycker. Vi har också märkt att det går bra att kombinera utbildningen med arbete vilket vi ser som en fördel.

På vilket sätt har de studerande utvecklats?

- Man märker att de utvecklats i sin studievana. Många är inte vana att studera men nu märker man att de är mer varma i kläderna och tar till sig information på ett bra sätt.

Är känslan att studenterna är redo att gå ut på LIA?

- Ja, det tycker jag. Jag upplever att de är väldigt taggade inför LIA-perioden. Självklart finns det en viss nervositet men alla känns redo. De ska också få göra ett studiebesök och se hur en projektledare arbetar. Den idén framkom från de studerande själva för att de ville få en inblick i en projektledares vardag. Sedan ska de få berätta om sin dag och hur de upplevt det.

Var någonstans kommer studenterna att utföra sin LIA?

- Det är jätteutspritt. Allt från långt upp i Sverige och långt ner i söder samt allt där emellan.

Kommer de vara hos stora eller små företag? Eller är det blandat?

- Det är blandat. Vissa har fixat sin LIA själva och vissa får hjälp från skolan.

Är utbildningen slut efter LIA-perioden?

- Då är det bara examensarbetet kvar och sedan är de klara. Så förhoppningen är att när de går ut på sin LIA så ser företagen de lite som en provanställning som kan leda till jobb. Och om inte så är det en bra inkörsport till ett annat företag.

När är nästa utbildningsstart?

- Höstterminen 2022 med start i augusti.


Jim Lindgren är en av de som studerar till projektledare inom måleri. Hittills är han nöjd med utbildningen och tror även att den kommer att bli bättre och bättre. Nu ser han fram emot att LIA-perioden!

Hur kommer det sig att du ville gå utbildningen?

- För att utvecklas och prova på någonting nytt och kunna ha mer ansvar i mitt arbete framåt.  

Hur har utbildningen varit hittills?

- Jag tycker att det har varit bra. Sedan märker man att det är första gången denna utbildning görs. Utbildningen behövs verkligen så jag tycker att det är jättebra att den finns och utvecklas. Jag tycker att allt har fungerat bra.

Har du lärt dig mycket?

- Ja! Man skrapar mycket på ytan och får en generell uppfattning om vad rollen innebär. Exempelvis prissättning har varit väldigt bra att lära sig.

Hur tänker du inför LIA-perioden som kommer?

- Jag håller fortfarande på att söka LIA-plats. Jag ser verkligen fram emot det, det ska bli jättekul. Jag är rätt ung så jag hoppas att det inte spelar någon roll. Helst skulle jag vilja hitta någon äldre som blir min mentor, det hade varit bäst tror jag. LIA-perioden är det jag absolut mest ser fram emot med hela utbildningen.

Hur tänker du inför framtiden arbetsmässigt?

- Jag vill kunna jobba som projektledare direkt efter utbildningen.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att gå utbildningen?

- Jag skulle rekommendera den och det är bara att testa tycker jag. Jag tror att utbildningen kommer växa och bara bli bättre och bättre.


Är ni intresserade av att ha en studerande inom projektledare inom måleri till ert företag under deras LIA-period, hör av er till Theres Hovler på theres.hovler@hermods.se eller 072-451 82 45.

Det går även bra att höra av er om ni har övriga frågor om utbildningen till Theres eller till Måleriföretagens utbildningsansvarig Jonas Lindberg på jonas.lindberg@maleriforetagen.se eller 010-484 95 36.