Thomas lurar ögat med sina penslar

Thomas Edin är en av stockholmsföretagets Timblads Måleris mångfacetterade målare. Förutom att vara servicemålare, marmorerar han också trapphus och ådrar säkerhetsdörrar med samma iver. Och när han kommer hem målar han lite till, men då blir det i stället tavlor.

För drygt tjugo år sedan gick Thomas Edin en vidareutbildning till dekorationsmålare. Då hade han redan arbetat som målare i tjugo år, men intresset för att skapa något konstnärligt hade han redan och han såg en möjlighet att utveckla den sidan inom ramen för sitt yrke. Under en ettårig kurs fick han lära sig såväl ådring och marmorering som illusionsmåleri. Idag varvar han sina målningsarbeten och så snart företaget får in ett dekorationsjobb tar han fram sina specialverktyg.

– Jag har precis avslutat ett stort jobb där jag ådrat i princip ett helt trapphus på Rörstrandsgatan och dessförinnan gjorde jag ett trapphus på Hantverkargatan, berättar han där han står och ådrar en säkerhetsdörr i ytterligare ett trapphus på Tomtebogatan.

Mellan dekorationsmålningsjobben gör Thomas även andra målningsarbeten.

– Det är nog bra att jag inte gör hundra procent dekorationsjobb, för på det sättet får jag variation i arbetet, vilket jag gillar, konstaterar han.

Förutom att se resultaten av de uppdrag som han utför, finns det ytterligare en sak som ger Thomas en stor tillfredsställelse i jobbet.

– Det är att se hur mycket mitt arbete uppskattas av kunderna. Ofta blir de helt lyriska när de ser hur mönstren växer fram, ända från grundningen till färdigt resultat. Det är fantastiskt roligt att få den responsen. Jag gillar verkligen den konstnärliga delen och målar också en hel del tavlor på fritiden, avslöjar han.


Text: Lo Bäcklinder Foto: Per Hansson
Intervjun är hämtad från tidningen Målarmästaren nr 5 - 2022