Positiva siffror för yrkesutbildning inom måleri

Byggsektorn har länge kämpat med att höja statusen på den yrkesutbildning som sker på Bygg- och anläggningsprogrammet i gymnasiet. Programmet har haft svårt att rekrytera ungdomar och måleri har inte varit något undantag. De senaste årskullarna har dock haft en uppåtgående trend, vilket Måleriföretagen tycker är mycket glädjande.

Undersökningar visar positiva siffror för ungdomar i måleribranschen. Särskilt anmärkningsvärd är ökningen bland tjejer som läser måleri. Mellan 2018 och 2021 ökade andelen tjejer på måleriinriktningen med hela 5 %. Idag är 37,5 % av eleverna på inriktningen tjejer och totalt växer inriktningen lite för varje år.

- Det är jätteroligt att trenden vänder. Undersökningar visar att ungdomar vill ha ett tryggt arbete, bra lön tidigt i karriären och möjlighet att utvecklas. Det kan man få inom vår sektor. Jag hoppas att utvecklingen håller i sig och att inriktningen fortsätter locka både tjejer och killar. Vi behöver verkligen fler målare, säger Jonas Lindberg, utbildningsansvarig på Måleriföretagen.

Efter pandemin ser statistiken även positiv ut när det gäller lärlingsanställningar. Fler lärlingar fick en anställning under 2021 än året före. Även under de första två kvartalen av 2022 ökar lärlingsanställningarna med 34 % jämfört med samma period 2021.

- Även här ser vi ett trendbrott. Våra medlemsföretag tar ett stort ansvar för att utbilda nästa generation målare och utvecklingen just nu ser jättebra ut, säger Jonas.