Tar sig an utmaningarna tillsammans

När ägaren Ambjörn Karlsson på Pitedalens Måleri tog in Christoffer Granberg som delägare i företaget, förde han med sig ny energi som smittade av sig. Verksamheten har därefter fått ett rejält uppsving men ännu finns nya idéer att utveckla.

Pitedalens måleriFoto: Per Hansson

Det är en gråmulen och regnig fredagsmorgon på Öhns industriområde i Öjebyn utanför Piteå. I fikarummet är det dock varmt och stämningen är hjärtlig när målarna pratar jobberfarenheter. En och annan idrottsskada ventileras också och när Frida Oja kommer in från sitt jobb i Bergsviken berättar hon om den regntunga upplevelse hon hade under sin fotbollsmatch kvällen innan. Alla har lämnat skorna precis innanför dörren och vetelängden går åt i snabb takt när den kommer fram på bordet.

– Det finns alltid frukost för dem som vill komma in och fika här på morgonen. Här på kontoret har alla också varsitt fack där de får sina jobb, berättar Ambjörn Karlsson, företagets vd.

Vanligtvis finns han på plats i företagets lokaler i Älvsbyn och delägaren Christoffer Granberg sköter driften i Öjebyn. I Arvidsjaur har företaget tre målare men dessa arbetar självständigt och håller direktkontakt med den största uppdragsgivaren, tillika den stora fastighetsägaren på orten.

Bra med delägare

Sedan 2020 är Christoffer Granberg delägare i Pitedalens Måleri. Ett lyckosamt drag som gynnat företaget på många sätt.

– När Chrille kom in var han hungrig och hade en annan glöd vilket satte fart på mig, skrattar Ambjörn med en nickning åt kollegans håll.

Han hade drivit företaget själv sedan starten 2003 efter att ha arbetat som arbetsledare på stora bygg- och måleriföretag under många år. Många i branschen känner igen honom som ledamot i Måleriföretagens Norrlandsstyrelse och tidigare även i Sverigestyrelsen. Christoffer började i sin tur som sommarjobbare 2008, fortsatte som lärling och blev så småningom arbetsledare och platschef.

– Precis när pandemin började så startade vi det nya bolaget Procidens, dit vi har tänkt att vi ska föra över all verksamhet så småningom. Namnet betyder ”stjärnfall” på latin och vi valde det för att vi ville ha ett ortsneutralt företagsnamn, för att inte kunderna ska tro att vi bara verkar i Piteå, förklarar Christoffer.

Christoffer Granberg (t.h.) är delägare i företaget sedan 2020 här tillsammans med företagets grundare Ambjörn Karlsson.Christoffer Granberg (t.h.) är delägare i företaget sedan 2020 här tillsammans med företagets grundare Ambjörn Karlsson. Foto: Per Hansson

Många ramavtal

Idag står ramavtalen med fastighetsägare för mellan 60 och 70 procent av omsättningen.

– Vi har faktiskt kvar en kund ända från att jag startade bolaget och två som har varit oss trogna sedan 2004. Det är en väldigt bra bas för oss. De flesta avtal löper över fyra år, så det är naturligtvis lite stressigt när de ska förhandlas om, men sedan löper det på ganska bra.

Hemlig anläggning

I dagsläget delar de jobbet emellan sig och rycker in där det behövs, även om de till stor del arbetsleder arbetet på varsin ort. Och när det behövs bangar de inte för att rycka in och hålla i penslar eller färgsprutor själva.

– Imorgon ska jag till exempel åka till en hemlig anläggning och sprutmåla plåtcontainers. Den ligger 19 mil rakt in i skogen och det finns ingenting annat på 6 mils avstånd. Det är en anläggning som används av försvaret för övningar, säger Ambjörn.

Gynnsam region

Att ligga mitt i en region som är i kraftig expansion och där stora investeringar görs är något som naturligtvis gynnar ett företag i byggbranschen. Några mil bort byggs Northvolts nya batterifabrik som ska bli Europas största och kommer ha en yta stor som 40 fotbollsplaner. Med den kommer minst 3 000 nya arbetstillfällen för bygden och redan har byggandet ökat, både av bostäder, hotell och andra typer av anläggningar som kommer behövas.

– Det känns att det är mycket på gång i regionen och vi har lite tankar om vidareutvecklingar av bolaget. Det är roligt med nya utmaningar och särskilt när man kan bolla tankar och idéer med en kollega, säger Christoffer.

Text: Lo Bäcklinder
Intervjun är hämtad från tidningen Målarmästaren nr 5 - 2021