Nytt Tjänstemannaavtal på plats

Måleriföretagen i Sverige har idag, den 11 december, tillsammans med Glasbranschföreningen, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna och Plåt & Ventföretagen tecknat ett nytt Tjänstemannaavtal på 29 månader med fackförbunden Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer. Löneavtalen med Ledarna och Sveriges Ingenjörer är fortsatt sifferlösa processlöneavtal. Avtalet med Unionen följer lönenivåerna enligt märket på 5,4%.

Trots svåra frågor som legat på förhandlingsbordet har Måleriföretagen i Sverige, Glasbranschföreningen, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna och Plåt & Ventföretagen slutligen enats med fackförbunden Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer om en gemensam lösning när det kommer till Tjänstemannaavtalet. Lösningen har godkänts av alla parter.

-Vi är glada över att vi har fått till ett långt avtal som skapar trygghet och förutsägbarhet för både arbetsgivare och tjänstemän. Detta är bra och särskilt viktigt med tanke på rådande läge med coronapandemin och en orolig arbetsmarknad, säger Pontus Sjöstrand, vd Måleriföretagen i Sverige.

Avtalet innehåller flera delar som gynnar medlemsföretagen.

  • Löper över 29 månader
  • Anpassningar till den höjda pensionsåldern i lagen om anställningsskydd (LAS)
  • Språkliga ändringar som gör avtalet mer lättillgängligt för både arbetsgivare och arbetstagare.
  • Förbättrade regler kring arbetstidsförkortning.

Avtalet gäller från den 1 december 2020 till den 30 april 2023. Under denna avtalsperiod är vi även överens med tjänstemannafacken om att i arbetsgruppsform fortsätta arbetet med att bidra till att göra våra företag till än mer attraktiva arbetsgivare.

För mer information, kontakta:

Pia Turtiainen, rådgivare Måleriföretagen i Sverige. Mejl: pia.turtiainen@maleriforetagen.se Tel: 010- 48 49 566