Nya beslut kring Måleri-SM 2020 och Malin Arkelöw tävlar i Måleri-EM 2021

Årets måleritävlingar har påverkats mycket av den rådande situationen kring covid-19. Yrkes-SM ställdes in och Måleri-EM, som genomförs under Euroskills, har blivit flyttat till januari 2021. Måleribranschens Yrkesnämnd, MYN, har följt utvecklingen kring covid-19 noga och beslutat att försöka genomföra ett Måleri-SM i egen regi i november.

Förhoppningen är att läget förbättrats och att tävlingen kan genomföras, med publik, på ungefär samma sätt som kvaltävlingarna i vintras. 

- Det är ett annorlunda år och vi har fått anpassa oss till de förutsättningar som råder just nu. Vi har ett starkt startfält med nio riktigt duktiga unga målare och vi vill ge dem chansen att visa upp sina färdigheter. Det är roligt att vi nu fattat beslut att Måleri-SM blir av, säger Jonas Lindberg, utbildningsansvarig på Måleriföretagen.  

De tävlande med de tre bästa resultaten från SM bildar efter årsskiftet Målerilandslaget 2021 med siktet inställt på Måleri-VM i Shanghai 2021, men innan dess behöver måleribranschen utse en tävlande till Måleri-EM. Normalt är det en av representanterna i Målerilandslaget, men eftersom SM-tävlingen nu skjutits upp till i höst har MYN valt att utse en tävlande från en tidigare kull av Målerilandslaget att delta i detta EM. 

- Det är ett grepp som varit möjligt, men som MYN inte utnyttjat tidigare eftersom tävlande ur befintligt landslag varit tillgängliga och haft tid att förbereda sig inför ett så stort mästerskap. Nu är läget annorlunda. Åldersreglerna för tävlande i EM medger att deltagare kan vara lite äldre än i övriga tävlingar och nu passar vi på att skicka en målare som tävlat tidigare och som dessutom varit verksam i branschen ett par år. Det ska bli oerhört kul att följa, säger Jonas Lindberg.

Det är nu klart att det blir Malin Arkelöw som tävlade och blev tvåa i Måleri-SM 2016 som får möjligheten att representera måleribranschen under Måleri-EM i Graz i Österrike i januari. Malin arbetar idag som målare på företaget Familjen Byggare utanför Stockholm

- Jag blev jätteglad när MYN hörde av sig. Jag har saknat att tävla. Det är så himla kul! Jag är supertaggad inför detta och hoppas att jag ska kunna göra bra ifrån mig, säger Malin.

För Malin väntar nu en tuff höst med arbete i företaget som ska kombineras med träning i alla de moment som ingår i EM-tävlingen. Till sin hjälp har hon två coacher, Björn Nilsson och Mattias Maurin, båda yrkeslärare i Stockholm.

I Euroskills tävlar 650 tävlande från 30 europeiska länder i runt 45 olika yrken. Tävlingarna hålls vartannat år.


Malin Arkelöw. Fotograf: Max Landergård

Måleribranschens parter driver sedan många år tävlingar i måleri tillsammans. Verksamheten sker inom ramen för MYN och är ett bra sätt att visa upp den yrkeskompetens som unga målare besitter samtidigt som det är en insats från branschen att underlätta kompetensförsörjningen till företagen.