Vårdar kulturarv i skärgårdsmiljö

Att åka båt till och från jobben och forsla färghinkar med flakmoppe är vardag för målarna på Dalarö Måleriservice. Och när solen helt plötsligt skiner från en klarblå himmel får de belöningen för alla kulna och mörka vinterdagar.

Dalarö Måleriservice servicebåt glider fram över Östersjöns vågor mellan öarna i Stockholms södra skärgård. Vart man än tittar är det klippor med bryggor, trähus och lummig grönska. Anders Zorn har målat många av sina akvareller under sina vistelser på Dalarö, och på Kymmendö en bit bort utspelar sig August Strindbergs Hemsöborna. I de här trakterna finns enormt många anrika hus och än idag befolkas öarna av många kända personer som inte sällan har en koppling till svenskt kulturliv.

Johnny Larsson, som startade Dalarö Måleriservice 1993, hanterar båten med van hand och lägger till vid en brygga på Fiversätraön.

– Den här ön var en av inspelningsplatserna när ”SOS – en segelsällskapsresa” spelades in 1988 och här låg det en påhittad sjömack, berättar han.

Med raska steg visar han vägen uppför klipporna tillsammans med Peter Johansson, företagets projekt- och arbetsledare, som bär på en välfylld kaffekorg.

Viktigt med täckning
Idag är det molnfritt. Majsolen värmer efter en ganska kylig och regnig aprilmånad och det gäller att komma ikapp med de jobb som kräver rätt omständig- heter för att kunna bli utförda. I ett falurött hus som tronar med en vidunderlig utsikt ovanför backen, målar Patric Säfström och Olegh Rubashevskyi både inomhus, i en nyligen utbyggd del, och utomhus.

– Som ni ser är fönstren väldigt noga täckta, det beror på att slipdamm och färgstänk far runt i blåsten, så det är viktigt att täcka in allt, kommenterar Johnny de väl inplastade fönstren på sjösidan av huset.

När det gäller just detta jobb blir målarna lämnade och hämtade med servicebåten på morgonen och kvällen, men annars är det inte ovanligt att de sover över på öarna när det går att ordna boende för dem.

Väder och vind sliter
Att driva måleri i skärgårdsmiljö är dock inte bara klarblå himmel och blanka hav.

– Det gäller att man är beredd och kan ta jobben direkt när vädret tillåter. Det krävs en hel del planering och pusslande för att hinna med allt under säsongen och när det blir en regnig sommar händer det att man får spara vissa jobb till nästa år. Jag har lärt mig att inte lova någonting, förklarar Johnny.

Det faluröda huset på Fiversätraön är ett av många målningsobjekt som Dalarö Måleriservice återkommit till vid flera tillfällen. När det gäller vissa hus är de inne på tredje ommålningen. Väder och vind sliter hårt och det gäller att hålla efter fasaderna för att husen ska kunna stå stadigt och vackert över tid.

Fördelar med ny ägare
Till Dalarö, där kontoret och fönsterverkstaden ligger, finns en bilväg, men många av de mindre öarna är fria från biltrafik och till vissa går det endast att ta sig med Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar. Ytterligare andra har ingen fast förbindelse över huvud taget, utan man måste förflytta sig dit med egen båt.

Att transportera färg och annat material kräver därför en hel del planering. Johnny har löst det genom att lasta ombord en flakmoppe på båten som sedan körs i land på öarna och används för att förflytta materialet till objekten.

– Det gäller också att man planerar ordentligt så att man inte glömmer något, för det blir dyrt att åka och hämta. Men ibland händer det att kunderna hjälper till. Jag minns en gång när en kund tog sin helikopter och åkte och hämtade en färgburk som vi glömt, skrattar Johnny.

Under sommaren tar Johnny ofta in några extra målare, men annars har han en stabil grupp på sju målare som jobbar över året. För en tid sedan köptes företa- get av Håndverksgruppen och förutom fördelar med olika stödfunktioner och prisfördelar, tycker Johnny även att han och kollegorna har haft stor nytta av att kunna låna personal av varandra.

– Jag skulle kunna sysselsätta ett par servicemålare till, men det är svårt att hitta bra folk. Det räcker inte heller med att vara en duktig målare, man måste även gilla skärgården om man ska jobba med oss.

Inte bara skärgård
Det är dock inte bara skärgårdshus som målas ut- och invändigt. Dalarö Måleriservice gör även jobb för såväl bostadsrättföreningar och fastighetsägare som privatpersoner runt om i Stockholmsregionen. I fönsterverkstaden passerar även ett ganska stort antal fönster under året. Företaget har dessutom flera servicebilar som rullar dagligen i Stockholms stad.

– För en tid sedan renoverade vi 4 300 fönsterbågar för en bostadsrättsförening i Kärrtorp, det tog lite tid men med bra planering fungerade det bra.

På vägen tillbaka till Dalarö kör Johnny båten förbi många fina hus där företaget har varit och jobbat. Han berättar om husens historia och vilken roll de spelat i skärgårdens sammantagna kulturarv. Stora, flotta och moderna hus högt upp på klippor, herrgårdsliknande byggnader med sluttande gräsmattor ner mot vattnet och mindre fastigheter med många små hus samlade i en klunga – variationen är oändlig, men lägena är lika bedårande.

– En av många fördelar med att jobba i Stockholms skärgård är variationen på jobben och att man slipper bilköerna, slår Johnny fast.