”Vi har väntat på en utbildning som denna”

Patrik Andersson driver företaget Rusch o Son. När han fick höra om utbildningen Projektledare inom måleri såg han snabbt möjligheten att få in välutbildade och duktiga projektledare till sitt företag – och anställde därför tre av de som gått utbildningen.

Företaget Rusch o Son har idag cirka 80 anställda och Patrik Andersson har drivit företaget tillsammans med sina kollegor i 25 år. Utöver det har han varit engagerad i Måleriföretagen och även varit ordförande för Region Väst. Under sina år i branschen har han även hunnit vara landslagscoach för det svenska målerilandslaget. 

Du anställde hela tre nyexaminerade studenter som gått utbildningen Projektledare inom måleri – vad var främsta anledningen till det?

- Vi har valt att satsa mycket på arbets- och projektledning för det är något vi tror på. Det är viktigt för måleribranschen att man är väl administrerad. Och då har vi egentligen väntat på en utbildning som denna, där man riktar sig till måleribranschen och utbildar projektledare. Det stämde väldigt bra med våra behov och där var vi väldigt snabba med att anställa tre av studenterna. 

Vad är fördelen med den här typen av utbildning? 

- Min bedömning är att det tar cirka två år att internutbilda en projektledare. Då lyfter du en målare till kontoret som sakta men säkert får lära sig allting. Nu upplever jag att vi kortar den tiden tack vare utbildningen. Och de får dessutom en fördjupad kunskap i flera områden så som entreprenadjuridik och ledarskap. Det är väldigt bra. Jag tycker för övrigt att flera examensarbeten som gjordes av studenterna är väldigt intressanta och borde lyftas högre upp. 

Var det under studenternas LIA-period du bestämde dig för att anställa dem? 

- Jimmy som var anställd hos oss var uppmuntrad att gå utbildningen. De andra två tyckte vi gjorde väldigt bra ifrån sig under sin LIA. 

Vad får man ut av en LIA? 

- Vi tycker att det gick över förväntan. De har bland annat uppvisat stor datorvana vilket är väldigt nyttigt. 

Hur tror du att dina nyanställda kommer att prestera? 

- De presterar allihop redan och har verkligen gått rätt in i verksamheten. 

Tror du att det finns en fördel i att studenterna har en så pass ”färsk” utbildning att ta med sin in i ditt företag? 

- Ja, det tror jag. Utbildning är verkligen en färskvara. För mig är det viktigt att studenterna får en bra LIA och via utbildningen bästa förutsättningar för att få till sig färsk kunskap. Jag tycker att så många som möjligt borde få chansen att utbilda sig till projektledare när intresse finns. 

- Jag vill att branschen uppmärksammar utbildningen ännu mera. Man ska uppmuntra kandidater att gå den. Utav av de vi anställt har en valt att arbeta samtidigt och det har fungerat jättebra. Så det är verkligen en stor möjlighet. De som kommer ut efter utbildningen blir verkligen goda, duktiga projektledare.

Läs mer: Projektledare inom måleri