Ansvarig Målare – ny tvådagarskurs i uppskattat kursformat!

Som platsansvarig målare behöver du ha en grundläggande förståelse för byggprocessen och förutsättningarna för ett projekt. Därför har Byggakademin i samarbete med Måleriföretagen tagit fram tvådagarskursen Ansvarig Målare.

Kursen vänder sig till dig som är eller ska bli platsansvarig målare i större eller mindre projekt inom byggsektorn samt målare som vill ha en djupare förståelse och kunskap för eget arbete. 

Jimmy Bräck, Rådgivare på Byggakademin, är tidigare målare som också har drivit måleriföretag. Han är glad att denna kurs kommit till måleribranschen då kursformatet sedan tidigare är uppskattat i flera andra branscher.

Hur fick ni idén med att ta fram den här kursen?

- Vi har gjort den här typen av kurs i liknande form för andra branscher med bra genomslag. Nu kändes det naturligt att göra en för ansvariga målare. Kursen har vi tagit fram tillsammans med Måleriföretagen för att få in målarens vardag. I stället för att gå en lång arbetsledarutbildning kan du få kunskap och trygghet via denna kurs. Att jag dessutom tidigare arbetat som målare gjorde att det kändes som en klockren yrkeskategori. 

Vad hoppas ni att de som går kursen bär med sig efter de två dagarna?

- En trygghet i att du arbetar på rätt sätt och vågar ta egna beslut som är rätt. Det kan handla om allt från hur du styr ditt team till hur du arbetar administrativt, går en skyddsrond eller för en dagbok. Som ansvarig målare ska du förmedla en trygghet och kursen kan stärka detta.

Hur kan kursen hjälpa företag? 

- Har du duktiga anställda så sparar den här kursen dig som arbetsgivare tid och pengar samtidigt som du minimerar risker för exempelvis arbetsskador eller att man gör fel i en arbetsprocess. Vi går också igenom kvalitet och miljö vilket är väldigt viktiga delar idag. Den som går kursen blir mer kompetent och det gynnas företag av.

Vänder sig kursen bara till den som vill bli platsansvarig målare?

- Allting handlar om hur ett företag tänker. Vem som helst som är ute och målar kan gå kursen och alla de som har arbetat som målare ett tag skulle jag säga tjänar på att gå den. Jag tycker också att det finns en fördel i att skicka flera målare från ett företag som får en inblick i dessa ämnen. 

Hur är kursens upplägg?

- Det är två kursdagar med en till två veckor mellan kurstillfällena. Planerad kursstart är senare i höst. 

 Går det att läsa kursen på distans?

- Kursen genomförs i första hand på plats men det ska komma en lösning för att kunna gå den på distans. 

Vad behövs för förkunskaper? 

- Du ska ha lite erfarenhet från måleribranschen så du har koll på det vardagliga arbetet och insikt i byggprocessen så att du kan få en djupare förståelse. 

Är det något prov? 

- I dagsläget har vi inte planerat för något prov utan vi avslutar med en återblick på det vi gått igenom. Deltagarna får sedan ett intyg på att de genomfört kursen.

Vilka kompetensbehov skulle du som före detta arbetsgivare säga att kursen täcker?

- När du har gått kursen så ska du ha en bredare förståelse för den yrkesroll som du har. Vissa tar in mer av vissa delar och andra tar in mer av andra delar, men jag tror att du kommer få en djupare förståelse och kunskap i ditt eget arbete. 

Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att gå kursen?

- Ta chansen att bli ännu bättre! Jag tror att det kommer bli ett stort tryck på den här kursen. Oavsett om du jobbar i stora eller små projekt så är det aldrig fel att höja sin kompetensnivå. Det finns ett värde för alla företag att ha deltagande anställda på kursen. Jag tror att det kan göra en stor skillnad ansvarsmässigt för alla företag där ute – i och med att kursen kan bidra med trygghet och säkerhet som gynnar alla. 

Läs mer och boka din plats på Byggakademins hemsida.