Nyheter

Senaste artiklar

Pontus Sjöstrand ny VD för Måleriföretagen i Sverige

Måleriföretagen i Sverige har utsett Pontus Sjöstrand till ny VD. Pontus Sjöstrand kommer närmast från rollen som chef för enheten Arbetsmarknad & Arbetsrätt, juridiska avdelningen på Arbetsförmedlingen.

2018-03-21

Kommentar angående regeringens förslag om entreprenörsansvar

Måleriföretagen i Sverige är kritiskt till det förslag om entreprenörsansvar, som regeringen Löfven presenterade tidigare idag. Visserligen är det välkommet att regeringen genomför åtgärder för att sätta stopp för mygel i bygg- och anläggningsbranschen men Måleriföretagen anser att förslaget hamnar fel.

2018-02-13

Se över hanteringen av personuppgifter

Alla som hanterar personuppgifter, till exempel namn och personnummer, behöver veta att den 25 maj i år börjar den nya Dataskyddsförordningen, GDPR, att gälla i alla EU:s medlemsländer.

2018-02-12

Malmökontoret invigt!

Med pompa och ståt invigdes Svenskt Näringslivs nya kontor i Malmö den 7 februari. Malmökontoret är det lokalkontor där flest medlemsorganisationer är samlade, bland dem Måleriföretagen i Sverige.

2018-02-07

Brett stöd hos allmänheten för rot-avdraget!

En majoritet av allmänheten vill återställa rot-avdraget. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo presenterade den 25 januari på ett seminarium i Stockholm, arrangerat av Måleriföretagen tillsammans med Sveriges Byggindustrier. Medverkade gjorde bland andra politiker från Skatteutskottet och representanter från branschen. Vill ni kan ni se seminariet här.

2018-01-30

Dags att ansöka om rotutbetalning från Skatteverket

Om du har utfört rotjobb för kunder under 2017, och kunden har betalat före årsskiftet, så är det hög tid att ansöka om rotutbetalning från Skatteverket.

2018-01-25

Svartjobben ökar. Så skapar ett återställt rot-avdrag sundare konkurrens

Den 25 januari arrangerar Måleriföretagen och Sveriges Byggindustrier ett gemensamt seminarium i Stockholm om rot-avdraget. Medverkar gör riksdagsledamöter och representanter från branschen.

2018-01-23

Dags att återställa ROT-avdraget!

Nu har det gått två år sedan regeringen försämrade ROT-avdraget. I dag ser vi effekterna – svartjobben ökar. Det är bekymmersamt för hela samhällsbygget och en majoritet av väljarna kräver en återställning, skriver Björn Hellman, vd Måleriföretagen, och Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier i en debattartikel i Dagens Industri.

2017-12-23

Jobba säkert i måleribranschen

Hur ska du som målare bete dig på en svensk byggarbetsplats för att undvika olyckor? Tillsammans med branschen har Prevent tagit fram bilderboken Jobba säkert i måleribranschen. Boken ger en kort introduktion till hur du kan undvika de vanligaste riskerna i jobbet.

2017-12-15

Gör du personalförändringar nästa år – kontakta FORA!

Nu är avgifterna som tas in genom FORA fastställda. Det underlag som FORA fakturerar efter är den lönenivå som företaget slutredovisar för 2017, med ett genomsnittligt påslag för de löneökningar som beräknas för 2018.

2017-12-12

Dags att se över hanteringen av personuppgifter

Den 25 maj 2018 börjar den nya Dataskyddsförordningen (GDPR) att gälla. Förordningen innehåller ett antal nya regler och företag som bryter mot reglerna riskerar böter på upp till fyra procent av omsättningen.

2017-12-11

För att stoppa machokulturen inom byggbranschen – utbilda kreativa och tänkande hantverkare!

Hej Pia Berg, målarmästare och yrkeslärare. Du skrev i en debattartikel i Aftonbladet att byggjobbare skolas in i machokulturen.

2017-12-05

Att hantera sexuella trakasserier och kränkningar

Det är aldrig acceptabelt att bli utsatt för sexuella trakasserier eller andra kränkningar. På en arbetsplats är det arbetsgivaren som har ansvaret för att förebygga och åtgärda sexuella trakasserier. För att klara det behövs kunskaper om hur man kan upptäcka kränkningar och trakasserier och hur de kan förebyggas och åtgärdas.

2017-12-04

Kan ökade resurser till lärlingsutbildningen ge motiverade elever?

I en artikel i Dagens Nyheter i förra veckan för Carl Bennet, Åsa Fahlén och Johan Trouvé fram flera åtgärder fram som ska förbättra kvaliteten i skolan och lärlingsutbildningen. Måleriföretagen håller med artikelförfattarna om de åtgärder som presenteras och att det lärlingssystem som redan finns kan användas bättre. Men frågan är i vilken ände vi ska börja för att få skoltrötta ungdomar att känna motivation inför en utbildning.

2017-12-04

Ny premiebefrielseförsäkring

I avtalsrörelsen 2017 kom Måleriföretagen i Sverige och Svenska Målareförbundet överens om att införa en premiebefrielse för den pensionsavsättning som sedan tidigare gällt mellan parterna. Denna premiebefrielse ska gälla från och med den 1 januari 2018.

2017-11-28

Ha koll på dina försäkringar!

Ibland inträffar oförutsedda händelser. Det kan handla om till exempel skador, olyckor eller sjukdom. För dig som driver företag är det viktigt att vara rätt försäkrad. Annars kan kostnaderna riskera att bli allt för stora. Nu finns en ny, utökad företagsförsäkring hos Säkra.

2017-11-23

Finns Sveriges bästa målare anställd hos dig?

Varje år hålls världen runt tävlingar om vilka personer som är bäst i sin yrkesgren. Vi söker nu Sveriges bästa unga målare till Måleri-SM 2018. Tävlingen genomförs under evenemanget Yrkes-SM 2018, den 25-27 april i Uppsala.

2017-11-15

Positivt att det tas fram förslag om jobb till nyanlända

Fack och arbetsgivare har nått fram till en principöverenskommelse om hur nyanlända och långtidsarbetslösa lättare ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Enligt förslaget ska nyanlända och långtidsarbetslösa kunna anställas till låg lön och samtidigt få bidrag från staten, rapporterar SR Ekot.

2017-11-10

LO vill förhandla om tryggare jobb

LO begär förhandling med Svenskt Näringsliv för att skapa tryggare anställningar. Måleriföretagen ser positivt på att diskussioner inleds mellan Svenskt Näringsliv och LO.

2017-11-07

Finansministern vill se över systemet med F-skattsedlar

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger sig vilja titta mer på systemet med F-skattsedlar. Detta efter att Skatteverket nystat upp en härva inom ett städbolag, där bolaget misstänks ha fuskat med både rot- och rutavdrag.

2017-10-26