Nyheter

Senaste artiklar

Jobba säkert i måleribranschen

Hur ska du som målare bete dig på en svensk byggarbetsplats för att undvika olyckor? Tillsammans med branschen har Prevent tagit fram bilderboken Jobba säkert i måleribranschen. Boken ger en kort introduktion till hur du kan undvika de vanligaste riskerna i jobbet.

2017-12-15

Gör du personalförändringar nästa år – kontakta FORA!

Nu är avgifterna som tas in genom FORA fastställda. Det underlag som FORA fakturerar efter är den lönenivå som företaget slutredovisar för 2017, med ett genomsnittligt påslag för de löneökningar som beräknas för 2018.

2017-12-12

Dags att se över hanteringen av personuppgifter

Den 25 maj 2018 börjar den nya Dataskyddsförordningen (GDPR) att gälla. Förordningen innehåller ett antal nya regler och företag som bryter mot reglerna riskerar böter på upp till fyra procent av omsättningen.

2017-12-11

För att stoppa machokulturen inom byggbranschen – utbilda kreativa och tänkande hantverkare!

Hej Pia Berg, målarmästare och yrkeslärare. Du skrev i en debattartikel i Aftonbladet att byggjobbare skolas in i machokulturen.

2017-12-05

Att hantera sexuella trakasserier och kränkningar

Det är aldrig acceptabelt att bli utsatt för sexuella trakasserier eller andra kränkningar. På en arbetsplats är det arbetsgivaren som har ansvaret för att förebygga och åtgärda sexuella trakasserier. För att klara det behövs kunskaper om hur man kan upptäcka kränkningar och trakasserier och hur de kan förebyggas och åtgärdas.

2017-12-04

Kan ökade resurser till lärlingsutbildningen ge motiverade elever?

I en artikel i Dagens Nyheter i förra veckan för Carl Bennet, Åsa Fahlén och Johan Trouvé fram flera åtgärder fram som ska förbättra kvaliteten i skolan och lärlingsutbildningen. Måleriföretagen håller med artikelförfattarna om de åtgärder som presenteras och att det lärlingssystem som redan finns kan användas bättre. Men frågan är i vilken ände vi ska börja för att få skoltrötta ungdomar att känna motivation inför en utbildning.

2017-12-04

Ny premiebefrielseförsäkring

I avtalsrörelsen 2017 kom Måleriföretagen i Sverige och Svenska Målareförbundet överens om att införa en premiebefrielse för den pensionsavsättning som sedan tidigare gällt mellan parterna. Denna premiebefrielse ska gälla från och med den 1 januari 2018.

2017-11-28

Ha koll på dina försäkringar!

Ibland inträffar oförutsedda händelser. Det kan handla om till exempel skador, olyckor eller sjukdom. För dig som driver företag är det viktigt att vara rätt försäkrad. Annars kan kostnaderna riskera att bli allt för stora. Nu finns en ny, utökad företagsförsäkring hos Säkra.

2017-11-23

Finns Sveriges bästa målare anställd hos dig?

Varje år hålls världen runt tävlingar om vilka personer som är bäst i sin yrkesgren. Vi söker nu Sveriges bästa unga målare till Måleri-SM 2018. Tävlingen genomförs under evenemanget Yrkes-SM 2018, den 25-27 april i Uppsala.

2017-11-15

Positivt att det tas fram förslag om jobb till nyanlända

Fack och arbetsgivare har nått fram till en principöverenskommelse om hur nyanlända och långtidsarbetslösa lättare ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Enligt förslaget ska nyanlända och långtidsarbetslösa kunna anställas till låg lön och samtidigt få bidrag från staten, rapporterar SR Ekot.

2017-11-10

LO vill förhandla om tryggare jobb

LO begär förhandling med Svenskt Näringsliv för att skapa tryggare anställningar. Måleriföretagen ser positivt på att diskussioner inleds mellan Svenskt Näringsliv och LO.

2017-11-07

Finansministern vill se över systemet med F-skattsedlar

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger sig vilja titta mer på systemet med F-skattsedlar. Detta efter att Skatteverket nystat upp en härva inom ett städbolag, där bolaget misstänks ha fuskat med både rot- och rutavdrag.

2017-10-26

Fin insats av Emil Eriksson i Måleri-VM

Den 14-19 oktober avgjordes WorldSkills, Yrkes-VM, i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Emil Eriksson, som representerade Sverige i grenen måleri, gjorde en fin insats och slutade på en 12:e plats.

2017-10-23

Emil Eriksson kan bli världens bäste yrkesmålare

Den 14-19 oktober är det dags – då tävlar Emil Eriksson som Sveriges representant i Måleri-VM i Abu Dhabi.

2017-10-10

Nu lanseras måleribranschens nya handledarutbildning!

Måleribranschens Yrkesnämnd har på uppdrag av parterna tagit fram en webbaserad, kostnadsfri handledarutbildning för dig som utbildar lärlingar. Utbildningen är tillgänglig för alla och MYN rekommenderar alla som kommer i kontakt med elever och lärlingar att ta sig tid att gå igenom utbildningen.

2017-10-10

LO-samordning för fler jobb till nyanlända – ett välkommet initiativ

Alla LO-förbund, utom Transport, går samman och begär förhandlingar med 33 arbetsgivarförbund om hur man ska hjälpa nyanlända att få arbete i Sverige. Måleriföretagen välkomnar initiativet och ser fram emot att fortsätta diskussionerna med Svenska Målareförbundet om hur vi kan rekrytera fler målare till branschen.

2017-09-21

Framtidsgruppen 2017

Framtidsgruppen anordnas i år på Wenngarn hotell och konferens utanför Sigtuna den 21-22 november.

2017-09-11

Informationsmöte om arbetsgivardeklaration på individnivå

Under hösten gör Skatteverket en turné där de möter dig som berörs av lagändringen om att lämna in arbetsgivardeklaration på individnivå. Den börjar gälla från och med 1 juli 2018 för dig som för personalliggare och har fler än 15 anställda. Från den 1 januari 2019 gäller lagen för alla företag. Mer information hittar du skatteverkets hemsida .

2017-09-07

Sätt färg på Göteborg har utsett 12 vinnare!

Under våren har sysselsättningsprojektet Sätt färg på Göteborg arrangerat en internationell konsttävling där uppgiften varit att ta fram unika färgkombinationer för Göteborgs husfasader. Nu har 12 vinnare korats som kommer få sin konst uppmålad på offentliga platser runt om i Göteborg. Läs mer här!

2017-08-30

12 konstverk ska målas upp i Göteborg – rösta på din favorit

Färg- och sysselsättningsprojektet Sätt färg på Göteborg, som är initierat av Måleriföretagen, har under våren arrangerat en konsttävling och nu har hela världen lämnat förslag. Hundratals bidrag från över 38 länder har lämnats in och nu är det upp till allmänheten att utse finalisterna. De 21 tävlingsbidrag med flest röster går till final. Där kommer en Göteborgs-jury att utse totalt 12 vinnare, varav 10 kommer få sin konst uppmålad av arbetslösa ungdomar från projektet. Syftet med projektet är att genom inspirerande och roliga målerievents rekrytera unga vuxna till måleribranschen. www.sattfargpa.se/gothenburgart21

2017-06-14