Dags att återställa ROT-avdraget!

Nu har det gått två år sedan regeringen försämrade ROT-avdraget. I dag ser vi effekterna – svartjobben ökar. Det är bekymmersamt för hela samhällsbygget och en majoritet av väljarna kräver en återställning, skriver Björn Hellman, vd Måleriföretagen, och Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier i en debattartikel i Dagens Industri.

Vid årsskiftet är det två år sedan regeringen försämrade rot-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. I dag ser vi effekterna av den förda politiken – svartarbetet i våra respektive branscher ökar. Fyra av tio företag har fått förfrågningar om att utföra tjänster svart efter att avdraget sänktes men mörkertalet tros vara stort. Frågan är om det här är ett resultat som den rödgröna regeringen känner sig nöjd med?

Samtidigt visar en ny undersökning gjord av Kantar Sifo att rot-reformen har ett mycket brett stöd hos allmänheten. Hela 85 procent av de tillfrågade anser att rot-avdraget är bra. Och det råder en samstämmig syn bland både män och kvinnor och i hela landet. Undersökningen visar också att sju av tio tror att viljan att köpa svart arbetskraft skulle minska om rot-avdraget återställs.

Nu är det dags för regeringen att återställa ROT-avdraget till 50 procent av arbetskostnaden.

Läs hela artikeln här