Finansministern vill se över systemet med F-skattsedlar

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger sig vilja titta mer på systemet med F-skattsedlar. Detta efter att Skatteverket nystat upp en härva inom ett städbolag, där bolaget misstänks ha fuskat med både rot- och rutavdrag.

I tidningen Arbetet säger Magdalena Andersson att rot- och rutavdragen kan ha tagit bort en del svartarbete men avdragen har också skapat en grogrund för annan form av ekonomisk brottslighet. För att bekämpa fusk vill ministern se över systemet med F-skattsedlar. För att kunna få skattereduktionen måste nämligen företaget vara registrerat för F- skatt.

Måleriföretagen välkomnar ministerns vilja att bekämpa fusk.

- Det är bra att regeringen vill genomöra insatser mot fusk. Det är något som Måleriföretagen länge har jobbat för. Samtidigt är det viktigt att regelverk inte sätter stopp för nya företagare, det måste det vara enkelt att ta steget och bli företagare och få en F-skattsedel, säger Björn Hellman, vd Måleriföretagen.

- På samma gång måste vi komma ihåg att rotavdraget, som infördes för att motverka svartjobb, har haft stor betydelse för seriösa aktörer inom hela byggsektorn. Efter att regeringen sänkte rotavdraget för ett par år sedan har förfrågningarna om att utföra tjänster svart ökat, enligt undersökningar. Det är inte den vägen vi vill gå utan nu är det viktigt att politikerna inser att rotavdraget faktiskt bidrar till en sund bransch samtidigt som det skapar nya jobb och bidrar till statskassan, avslutar Björn Hellman.