Brett stöd hos allmänheten för rot-avdraget!

En majoritet av allmänheten vill återställa rot-avdraget. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo presenterade den 25 januari på ett seminarium i Stockholm, arrangerat av Måleriföretagen tillsammans med Sveriges Byggindustrier. Medverkade gjorde bland andra politiker från Skatteutskottet och representanter från branschen. Vill ni kan ni se seminariet här.

För att se detta innehåll behöver funktionella cookies accepteras. Du kan ändra dina inställningar här.

Lars-Erik Jonsson, Alviks Måleri, var en av deltagarna som kunde berätta hur det sänkta rot-avdraget har påverkat branschen mycket negativt. Bland annat refererade han till rot-avdraget som en testballong, som tydligt visar att ett rot-avdrag på 30 procent av arbetskostnaden inte fungerar medan ett avdrag på 50 procent gör det.

Även Björn Hellman, vd Måleriföretagen,  menade på att trenden är tydlig, svartarbetet är tillbaka två år efter att regeringen sänkte avdraget. 

Undersökningen om allmänhetens inställning till rot-avdraget presenterades av Erik Lundbom från Kantar Sifo. Och siffrorna visar tydligt att rot-avdraget har ett brett stöd hos allmänheten.

  • Tre av fyra svenskar tycker det är bra att möjligheten till ROT-avdrag finns för hantverkstjänster i hemmet.
  • Sex av tio vill återställa rot-avdraget.
  • Sju av tio tror att fler privatpersoner kommer att köpa vita hantverkstjänster om ROT-avdraget återställs till 50 procent av arbetskostnaden.
  • Om återställning av ROT-avdraget skulle ske tror tre av fyra (75%) att det skulle öka människors vilja till att anlita yrkeskunniga hantverkare. 65 procent tror även att det skulle öka intresset för att renovera hemma.

Rot-avdraget är en av de i särklass viktigaste frågorna för många av våra medlemsföretag och Måleriföretagen kommer givetvis fortsätta att driva frågan med full kraft.