Tony Ahnelöv, vd på Ahnelövs Industrimålning är expert på rostskyddsmålning – en metod som kräver stor noggrannhet och välgenomtänkta åtgärder.
Tony Ahnelöv, är delägare/vd på Ahnelövs industrimålning och det var hans farfar som grundade bolaget 1963. Ahnelövs Industrimålning tror på att bevara familjekänslan i bolaget och satsar på personlig service och en god relation till såväl kunder som medarbetare.
Alla på Ahnelövs har den utbildning och erfarenhet som krävs och bolaget är auktoriserat för rostkyddsmålning. Ahnelövs Industrimålning utför jobb både i egen verkstad i Malmö och ute påentreprenad. De har ett specialiserat team redo att rycka ut på större entreprenader för bland annat företag, kommuner och bostadsrättsföreningar.
De erbjuder allt från tvättning och blästring till målning och avancerade rostskyddssystem. I sin referensbank har de bland annat restaurerade broar, tak, cisterner samt staket, lyktstolpar och fyrar.
Har du jobbat som målare hela livet?
- Ja, jag har jobbat här i stort sett hela mitt liv sedan lumpen. Jag började med att sommarjobba och har sedan dess jobbat på alla positioner vilket medfört att jag är väl insatt i alla moment. Jag har också utbildat mig till diplommålare vilket innebär fördjupad kunskap om rostskyddsmålning. Idag är jag största delägare i bolaget av oss tre syskon som äger det. Så jag har gått från sommarjobbare till vd under mitt arbetsliv, så det är lite roligt. Vi har alltid försökt att utveckla oss vad gäller teknik. Vi experimenterar hela tiden med nya lösningar för att utvecklas i takt med branschen.
Vad krävs för att bli auktoriserad för rostskyddsmålning?
- Det finns olika krav. En viss del av personalen ska vara diplomerad (utbildad) och sedan ska personalen också gå igenom en kontroll om hur man säkrar sitt jobb och hur man arbetar. Var tredje år kommer auktorisationen för rostskyddsmålning ut och granskar vårt arbete.
Har ni mycket jobb i rullning?
- Ja, och vi gör mycket jobb i snabb takt. Vi jobbar lite som en akutmottagning där folk ringer in och vill ha mycket jobb klart snabbt. Då vill vi alltid vara serviceinriktade så att kunderna vet att vi löser det.
Rostskyddsmålning kräver ett ordentligt förarbete, hur går den processen till?
- Förbehandlingar har att göra med kravet på vilken kvalitet man ska leverera då det finns olika rostskyddsklasser. Där är ”blästring” den bästa metoden enligt oss. När det inte går att använda sig av blästring får man hitta andra metoder, som slipning exempelvis.
- När man blästrar så har man en stor slang som skjuter sand med väldigt högt lufttryck för att få bort exempelvis smuts, fett, salter, gammal färg, rost och glödskal. Lite som ett väldigt aggressivt sandpapper. Då kan man exempelvis vattenblästra, sandblästra, stålkulsblästra och så vidare. Förbehandlingen är otroligt viktig.
Börjar man måla på ytan direkt efter förbehandlingen?
- Ja, så fort ytan är blästrad ska det målas direkt då ytan då är väldigt känslig och man vill undvika att den rostar på nytt. Då är det en fördel att vi kan göra alla dessa moment på plats. Man lägger på en grundfärg som ska ligga med ett speciellt tjocklager. Färg och tjocklek väljer man beroende på vilken miljö som objektet ska vara i. Så en viktig del av rostskyddsmålning är att kontrollera tjocklekar på färgen. Sedan dokumenteras allt vad gäller tjocklek, färg och metod.
Använder man någon speciell färg med tanke på att färgen många gånger måste kunna stå emot hårda förhållanden som temperaturskillnader.
- Det beror som sagt på vilken miljö som färgen kommer att utsättas för. Vi brukar använda pulverlackering och våtlackering oftast. Pulverlackering är ett snabbare system där man smälter ett pulver i 200 grader och som sedan bildar en plasthinna. Det är ett system vi ofta rekommenderar då det är både smidigt och miljövänligt.
Färgen som används vid rostskyddsmålning är miljöanpassad för att ytan på det målade objektet ska ha så lite påverkan som möjligt på sin omgivning. Dessutom kvalitets- och miljösäkras alla företag som är auktoriserade för rostskyddsmålning. Detta för att bland annat försäkra att klorider och eventuella andra föroreningar bearbetas på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Sedan dokumenteras allt arbete och följs upp för att hela tiden säkerställa att arbetet skett på rätt sätt.
Att jobba med rostskyddsmålningställer höga krav på arbetsmiljön. Vad använder ni för utrustning i form av kläder och verktyg när ni rostskyddsmålar?
- Vi använder helklädsel, mask och speciella handskar framtagna för det här. Vi har också en kemdräkt och ibland har vi även vakter som håller koll. Man får inte utsätta varken hud eller andning för någon risk över huvudtaget. Så utbildning, förberedelse och full säkerhet för personen är otroligt viktigt.
- Riskerna för oss har att göra med produkterna som är väldigt farliga. Det är också tyvärr därför många i måleribranschen håller sig ifrån det vi gör. Det gör att vi blir lite som en egen genre i måleribranschen och det är svårt för oss att hitta nytt folk. Därför får vi nästan alltid internutbilda våra medarbetare själva.
Skulle du rekommendera flera att bli rostskyddsmålare?
- Ja, verkligen. Det är ett väldigt spännande och roligt arbete. Man får också arbeta med många häftiga projekt. När vi renoverar broar exempelvis, så klär vi ofta in dem i ställningar och jobbar från flottar. Sedan kommer det in mycket jobb som ska göras fort och då får man vara på tå. Det gör att jobbet är varierande, spännande och roligt på samma gång.