Medlemsintervju med Fredrik Hagström, Alviks Måleri – ”Vi är inte bara medlemmar, vi är en del av demokratin”

Fredrik Hagström, som är vd på Alviks Måleri för Uppsala och Västerås, har arbetat med måleri sedan 1993. Innan han blev vd på Alviks Måleri har han både varit anställd på större bolag och drivit familjeföretag. Idag känner han att han är på helt rätt plats och han trivs som fisken i vattnet på sitt arbete.

- Jag tycker om måleriet otroligt mycket. Jag känner en enorm drivkraft att engagera mig i måleriet men också lösa branschfrågor tillsammans med andra. Är det någonting jag har lärt mig så är det att om hela branschen utvecklas så gynnar det i slutändan mig också. Så försöker jag alltid tänka och därför vill jag alltid hjälpa till, även om det handlar om att hjälpa andra måleriföretag. På så sätt känner jag att jag alltid ligger i framkant och jag trivs väldigt bra där jag är idag och känner att jag är på rätt plats, berättar Fredrik. 

Alviks Måleri har varit medlemmar i Måleriföretagen i många år. Fredrik menar att medlemskapet är ovärderligt för honom och företaget i stort. 

- För mig är den främsta anledningen att vara medlem att man kan förändra och utveckla branschen. Vi är inte bara medlemmar, vi är en del av demokratin. Det är många som lägger ned tid på att höja kompetensen inom branschen och då hoppas man att alla kan nyttja det. Då pratar jag framförallt om företagsrollen, det finns många företag som har flera kompetenta målare men vi alla måste lära oss av varandra om hur man driver företag på rätt sätt, säger Fredrik. 

Ett av de nätverk som Måleriföretagen driver är Framtidsgruppen.

- Framtidsgruppen exempelvis utvecklar framtida chefer och projektledare – det tycker jag är jättebra. Man lär sig så mycket av varandra när man är där. Sedan har Måleriföretagen väldigt många bra kurser och utbildningar och det gäller att företag förstår hur pass viktigt det är. Jag skulle säga att bara utbildningsdelen av ett medlemskap är värt hela medlemskapet, fortsätter Fredrik. 

- Dessutom är det så att desto längre man är aktiv medlem, desto fler bra kontakter får man. Exempelvis när man söker information och kunskap och man själv har ont om tid. Då är det ovärderligt att ha Måleriföretagen och kontakterna man har erhållit där nära till hands. Det kan exempelvis handla om att få kostnadsfri juridisk rådgivning, berättar Fredrik. 

På Alviks Måleri arbetar 130 personer i Stockholm, 50 personer i Uppsala och 35 personer i Västerås. Fredrik berättar om glädjen att få arbeta tillsammans med sina medarbetare.

- Jag älskar måleri och jag älskar att arbeta med människor. Att lyfta människor och få vara med i deras utveckling kan vara det som triggar mig mest i min roll. Det finns också en hög kompetens bland våra medarbetare och tillsammans vill vi alltid ligga i framkant och arbeta utefter ett modernt arbetssätt. Jag skulle säga att få med sig bra människor i företaget är den viktigaste faktorn bakom ett lyckat måleriföretag. 

Det är dock så att ingen framgång kommer gratis och Fredrik menar att de största utmaningarna med måleriyrket är att hitta rätt personer, hålla ett jämt flöde i arbetet och hålla en god kommunikation olika parter emellan. 

- Det är stor utmaning att inte få in fel människor kan man säga. Det kan låta hårt men många gånger kan en person inte visa sig vara den man tänkt sig från börja. Sedan handlar det om att hitta ett jämt flöde i arbetet, så att man varken har för mycket eller för lite arbete. Jag brukar säga att det är två veckor om året där arbetsflödet flyter som det ska. Väl i projekten handlar det nästan alltid om att få till en bra och rak kommunikation mellan alla parter. Man är beroende av alla olika parters kommunikation. Det kan handla kommunikation från allt mellan elektriker och snickare, till husägare och leverantörer.

Måleriföretagen vill tillsammans med sina medlemmar utveckla det professionella måleriet. Fredrik berättar om vikten av att alla inom branschen engagerar sig.

- Måleriföretagen och målarfacket är ”motparter” och tillsammans har vi ett måleriavtal. Det handlar om hur mycket vi ska tjäna och hur vi ska komma framåt på bästa sätt. Jag tror att många har tappat kollen på kollektivavtalet och det är viktigt att så många som möjligt säger sitt. Tillsammans strävar vi alla mot samma mål, avslutar Fredrik Hagström. 

Vill ni veta mer om medlemskapet i Måleriföretagen? Klicka här!