Dekorationsmålare från Sundsvall - vinnare i hastighetsmomentet i Måleri-EM!

Sveriges tävlande i Måleri-EM i Budapest, Art Arbsuwan från Sundsvall som till vardags jobbar på BW Måleri, gjorde en fin prestation och vann hastighetsmomentet. Dock räckte inte hans insats hela vägen och guldmedaljen gick till Patrick Reitbauer från Österrike.

             Art Arbsuwan, EM-Måleri 2018                                          

Art Arbsuwan, 20, arbetar målare och dekorationsmålare på BW Måleri i Sundsvall. En firma som är specialister på just dekorations- och kyrkomålningar.
– Jag har haft stor nytta av att kunna just detta i samband med EM-tävlingarna. Mycket handlar om kreativitet och noggrannhet i en kombination, säger Art Arbsuwan.

Anders Björklund, målarmästare på BW Måleri, tror också att dekorations- och kyrkomålningar är en bra grund att stå på, både i tävlingssammanhang och när det gäller andra måleriuppdrag.
– Jag märker att Art har utvecklat en noggrannhet och materialkännedom som till viss del kan komma från våra antikvariska uppdrag som kräver detta. Sedan har Art en nyfikenhet på allt vad gäller måleri som han kommer ha stor nytta av i framtiden, säger Anders Björklund.

Vilka egenskaper krävs för att man ska bli en bra dekorations- och kyrkomålare?
– Framför allt tror jag att det krävs ett intresse att jobba i gamla fastigheter och kännedom om gamla material och tekniker. En stor portion tålamod är också bra.

Ni jobbar med både moderna uppdrag och antikvariska projekt – vilken är skillnaden?
– Oj. Största skillnaden är väl kanske kravet på att producera. Ett modernt projekt kan väl till stor del handla om antal kvm på en dag jämfört med ett antikvariskt projekt som kan handla om att dra ett streck så rakt som möjligt eller hitta rätt nyans på en kulör som vi brutit till i flera timmar. Med det vill jag också säga att det finns ju givetvis ett krav på snabbhet i ett antikvariskt projekt, säger Anders Björklund.

Hur kul är det att en av era medarbetare tävlat i EM och vunnit hastighetsmomentet?
– Det här är jätteroligt både för Arts arbetskamrater och för mig som chef att han deltagit. Det är inte många som får jobba tillsammans med en ”landslagsspelare ” När det gäller hastighetstävlingen har han en hel del att leva upp till nu, säger Anders Björklund och skrattar.

Hur kommer det att påverka er verksamhet att en av era målare medverkat i Måleri-EM?
– Bara positivt. Jag ser ju att Art vuxit som målare och person under den här tiden, och att se människor växa och utvecklas är något jag verkligen tycker om. Sedan har vi fått väldigt fin reklam både i tv, radio och på sociala medier, inte helt fel.

Ska ni fira honom lite extra nu?
– Jag är på semester denna veckan, men helt klart skall vi fira honom senare på ett eller annat vis, avslutar Anders Björklund på BW Måleri.


Vinnarna i Måleri-EM i Budapest:

1. GULD:  Österrike, Patrick Reitbauer
2. SILVER: Ungern, Szabolcs Cseke
3. BRONS: Schweitz, Lea Meier