Branschutbildningarna igång!

Nu drar branschutbildningarna igång för säsongen. De två första utbildningarna, en i Skara och en i Malmö, har redan hållits. – Det var osedvanligt nyfikna och intresserade lärlingar på de två utbildningarna, säger Pia Stråle, rådgivare på Måleriföretagen, som för andra året i rad håller i ”arbetsgivardagen” under samtliga branschutbildningar.

Under utbildningen får lärlingarna lära sig vilka rättigheter och skyldigheter de har enligt kollektivavtalet.

– Jag ska inte sticka under stol med att jag nog trycker lite extra på skyldigheterna, säger Pia Stråle.

I utbildningsplanen ingår även information om den svenska modellen, skillnader mellan lag och avtal, anställningsformer men också hur man kan avsluta en anställning och vilket ansvar lärlingen har inom ramen för sin anställning. I år är också företagsledare inbjudna för att bidra med sina perspektiv på de olika frågorna.  Förutom de två utbildningar som redan är genomförda är det planerat ytterligare 15 tillfällen.

– Men det kommer troligen att bli ännu fler och totalt kommer vi att ha träffat omkring 400 lärlingar.  Jag hoppas verkligen att vi hinner genomföra alla utbildningar innan utomhussäsongen startar, säger Pia Stråle.

Samtliga lärlingar som passerat 3 000 utbildningstimmar har, enligt utbildningsavtalet, rätt att gå branschutbildningen. Utbildningen omfattar 40 arbetstimmar. Materialet har tagits fram av Måleribranschens Yrkesnämnd (MYN) som är ett samarbete mellan Måleriföretagen i Sverige och Svenska Målareförbundet kring yrkesutbildningsfrågor.  Målareförbundet håller i administrationen av utbildningarna medan Måleriföretagen ansvarar för och håller den kursdag då arbetsgivarfrågorna diskuteras. Arbetsgivarna betalar såväl lön som resor och eventuellt uppehälle för sina lärlingar under utbildningen.

Branschutbildning i Malmö