Positivt att det tas fram förslag om jobb till nyanlända

Fack och arbetsgivare har nått fram till en principöverenskommelse om hur nyanlända och långtidsarbetslösa lättare ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Enligt förslaget ska nyanlända och långtidsarbetslösa kunna anställas till låg lön och samtidigt få bidrag från staten, rapporterar SR Ekot.

Modellen med etableringsanställningar ska prövas under en femårsperiod. Den innebär att nyanlända och långtidsarbetslösa kan anställas på en visstidsanställning i upp till två år. Därefter är tanken att anställningen ska övergå till fast anställning. För att anställningarna verkligen ska bli av är tanken att det måste vara enkelt för arbetsgivaren.

- Det är bra att vi försöker hitta lösningar för den stora grupp människor som idag står utanför arbetsmarknaden och som behöver komma i arbete. Dessutom finns en stor potential bland dessa personer som kan vara värdefull i vår bransch, säger Björn Hellman, vd Måleriföretagen.

Enligt principöverenskommelsen ska lönen vara 8 000 kronor i månaden och det ska inte betalas några arbetsgivaravgifter. Därtill uppger Ekot att parterna vill ha ett bidrag från staten direkt till den anställde, och inkomsten totalt ska motsvara den disponibla inkomst som en lägstalön ger.

Nu ska förslaget förankras bland LO-facken och därefter är planen att förhandlingar ska inledas med staten.